05
Jun 16

Clickbait

Εν η ιδέα μου οξά που τον τζαιρό που ανακαλύψαν οι εφημερίδες τζαι οι επίδοξοι «δημοσιογράφοι» το ίττερνετ, εχάσαν το νόημά τους τα νέα; Κατά κάποιον τρόπο, το νόημα εχάθηκε χρόνια πριν. Δηλαδή έσιει πολύ τζαιρόν που είτε θκιαβάζεις, είτε όχι, η ζωή σου δεν αλλάζει. Τζείνο που άλλαξε τα τελευταία χρόνια, εν το ότι πλέον δεν υπάρχουν σημαντικές τζαι ασήμαντες ειδήσεις, εν ούλλες το ίδιο.
Βασικά οι σελίδες στο ίττερνετ φκάλλουν λεφτά που τες διαφημίσεις που προβάλλουν. Στην ουσία, τζείνους που έχουν τες σελίδες εν τζαι κόφτει τους αν θα θκιαβάσεις την είδηση, φτάννει να μπεις στην σελίδα τους. Τζείνο που τους ωφελεί με λλία λόγια, εν το κλικ που έννα κάμεις στο λινκ της είδησης, τίποτε άλλο.

Για αυτό τον λόγο πλέον, οι εφημερίδες τζαι όσοι διατηρούν σελίδες που στηρίζονται στην ενημέρωση, προσπαθούν να βάλλουν όσο το δυνατόν πιο δυνατούς τίτλους, για ούλλες τες ειδήσεις. Το αποτέλεσμα; Ούλλες οι ειδήσεις περιέχουν τες λέξεις σοκ, δέος, απίστευτο, ταραχή, χαμός, άστραψε και βρόντηξε, τζαι άλλα πολλά παρόμοια.

«Χαμός και ταραχή στο διαδίκτυο με το νέο εξώφυλλο της Αντιγόνης Παπαδοπούλου». Πατάς πας στο λινκ, εν η Αντιγόνη ντυμένη Κυπριοπούλλα μπροστά που ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εγώ άμα ακούω, σοκ, ταραχή, χαμός, έρκουντέ μου στο νουν μάους να πετάσσουνται, κίπορτ να φεύκουν που την πόρτα, ομάδες κομπιουτεράκηδων με κοτσούθκια τζαι μαύρες φανέλλες να φκάλλουν τζαι να βάλλουν σύρματα, κοτζιάκαρες να τες πιάννει η καρδιακή μπροστά που τες οθόνες.

Ούλλες οι ειδήσεις εν συνταρακτικές, τζαι σοκ τζαι δέος τζαι δεν συμμαζεύεται, τζαι έφυεν η φάτσα μου, τζαι έππεσεν η μασέλλα μου. Είνταλως έννα ξεχωρίσεις άμα γίνει τζαι τίποτε σημαντικό; Πέραν τούτου, μπαίνεις σε μια κυπριακή σελίδα τζαι πετάσσουνται παραθυρούθκια που δέκα πλευρές, όι να κάμεις λάικ, όι να κάμεις σιέαρ, όι κουτάλα χοιρινή μόνο τέσσερα ευρώ το κιλό. Ώς τζαι μες στες μισοδαχτυλιές της σελίδας έσιει διαφημίσεις. Οι ειδήσεις εν όπως το δόλωμα που βάλλουμε στα ψάρκα.

Είναι ώσπου να πατήσεις το λινκ. Αν πεις τζαι πατήσεις το, μουντάρουν να σου μπήξουν διαφημίσεις τζαι που τα αφτιά. Γι’ αυτό τζαι στην γλώσσα του ίττερνετ, τούτη την τακτική λέμε την clickbait. Γενικά όμως, στις ξένες σελίδες, το clickbaiting θεωρείται είδος spam τζαι αποφεύγεται που σελίδες / εφημερίδες υψηλού επιπέδου. Στην Κύπρο, εν ο κανόνας πλέον τζαι όχι η εξαίρεση. Ο λόγος; Επειδή είμαστε του ύψους τζαι του βάθους, όποιος προλάβει επρόλαβε, τζαι άμα κάμει ένας την μαλακία βουρούν ούλλοι να κάμουν το ίδιο χωρίς να βάλουν τον νουν τους να δουλέψει.

Ακόμα λλίο οι ειδήσεις στο ίττερνετ έννα είναι, ένα λινκ που έννα γράφει «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ, ΈΦΥΕΝ ΤΟ ΚΑΦΆΣΙ ΜΑΣ. Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ», τζαι άμα πατάς πάνω έννα σε παίρνει σε μια σελίδα ούλλο διαφημίσεις που μες στην μέση έννα γράφει «Άκυρο, εν έσιει τίποτε, προχώρα με την ζωή σου.» Οξά ήδη έτσι εγίναν;


31
Mar 14

Bitcoins

Την προηγούμενη εβδομάδα, επήα έφεδρος. Δύο μέρες γενικά χαμένες. Μέσα στον παραλογισμό του, το εφεδριλλίκκι έσιει τζαι θετικά όμως.

Για παράδειγμα, συναναστρέφουμαι με κόσμο που μπορεί να έσιει χρόνια να δω τζαι ίσως να μεν εσυναναστρέφουμουν ποττέ αν δεν ετύγχαιννε να βρεθούμε στην άσκηση. Τούτη η κοινωνική εμπειρία διά μου την ευκαιρία να ακούσω διάφορες απόψεις τζαι επίσης διά μου πολλή τροφή για σκέψη μετά την άσκηση. Θωρώ γενικά πώς σκέφτεται ο κόσμος έξω που τον κύκλο μου τζαι τούτο για μένα έν’ κάτι καλό.

Στες πολλές κουβέντες που εκάμαμε τούτες τες θκυό μέρες, ανοίχτηκε τζαι η συζήτηση του bitcoin. Όντως μετά που τζείνη την ανεξήγητη τζαι για μένα βλάσφημη καμπάνια με την κυπριακή εταιρεία που θα συναλλάσσεται bitcoin, ακόμα τζαι τζείνοι που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία αποφασίσαν ότι έχουν άποψη. Όπως τότε με το χρηματιστήριο, που ούλλοι μας εγίναμε χρηματιστές, τωρά εγίναμε ούλλοι οικονομολόγοι με ειδικότητα στο ηλεκτρονικό συνάλλαγμα.

Άκουσα για νέες τάξεις πραγμάτων, για καταχθόνια σχέδια των Αμερικανών για παγκοσμιοποίηση, για την μέθοδο που ήβραν οι Γιαπωνέζοι να ξαναμπούν στο παιγνίδι επειδή τόσα χρόνια εκόψαν έξω. Στην ουσία όμως, εν άκουσα που κανέναν να μπορεί να εξηγήσει τι εν το bitcoin τζαι γιατί έν’ σημαντικό.

Σαν κουλτούρα έχουμε τούτο το αΐπι. Να επιμένουμε στην άποψη μας, βασισμένοι στην ημιμάθεια τζαι σε μέσες, άκρες που κουβέντες που ακούμε. Αρνούμαστε να μπούμε σε βάθος τζαι θεωρούμε ότι αν μας φύει τζαι κανένα κομμάτι ή αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι καλά, έννα τα χώσουμε στην πορεία.

Έννεν της ώρας να εξηγήσω τι εν το bitcoin. Τζείνοι που ασχολούνται με το θέμα οφείλουν να ξέρουν τζαι τζείνοι που θέλουν να ασχοληθούν μπορούν να αφιερώσουν ένα απόγευμα στο Wikipedia να μάθουν.

Θέλω όμως να πω γιατί θεωρώ το bitcoin ως κάτι σημαντικό για την κοινωνία μας. Το bitcoin είναι τόσο σημαντικό στον τρόπο που συναλλασσούμαστε όσο σημαντικό ήταν το MP3 για τη μουσική στις αρχές του αιώνα.

Όπως το MP3, έτσι τζαι το bitcoin προσφέρει ένα μοντέλο αποκεντροποίησης της διανομής τζαι φέρνει τον έλεγχο στα σιέρκα της κοινότητας τζαι όχι στην βούληση μερικών επιχειρηματιών. Διά μια διαφορετική οπτική τζαι μια εναλλακτική επιλογή στον τρόπο που λειτουργεί παραδοσιακά ένας θεσμός τζαι αναγκάζει ένα κατεστημένο να αλλάξει.

Στην αρχή δεν εξέραμε πώς να χειριστούμε το MP3, οι εταιρείες εκαταδικάσαν το, οι καταναλωτές αποφεύγαν το τζαι εγίναν πάρα πολλά πειράματα ώσπου σήμερα να είναι το de facto φορμάτ μουσικής. Έτσι τζαι το bitcoin.

Σήμερα είναι επικίνδυνο. Φαίνεται ότι άμαν εν κάτι σημαντικό, οι παραδοσιακοί θεσμοί φοούνται το τζαι οι καταναλωτές εν το αντιλαμβάνουνται. Εννα γινούν πειράματα, έννα αποτύχουν. Εν πρέπει να πάμε να κάμουμε τες περιουσίες μας σε bitcoin, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι σε δέκα χρόνια ένα κομμάτι των συναλλαγών μας θα δουλεύκουν με ένα παρόμοιο μοντέλο τζαι με βάση το ηλεκτρονικό νόμισμα.


19
Jan 14

Ο χάκερ

Κατά τες 2 το πρωί, άνοιξε την πόρτα του γραφείου του. «Ακόμα είσαι δαμέ;» ερώτησε, αγουροξυπνημένη τζαι λλίο πειραγμένη που ο άντρας της προτιμά να περνά τον χρόνο του με ένα υπολογιστή παρά μαζί της.

Το πρόσωπο του, φωτισμένο που την οθόνη του λάπτοπ τζαι δίπλα του ένα τασάκι με καμιά δεκαρκά μισοκαπνισμένα τσιγάρα. Αναμένη μια λάμπα πράσινη, με χρυσό λαιμό να φωτίζει ένα διαφημιστικό μπλόκ σημειώσεων. Χωρίς να γυρίσει να την δει απάντησε «Ένα λεπτό, Μαρία μου, μιλά μου τωρά ένας, νομίζω έφκαλα άκρη. Τώρα τζαι να δείς».

«Άχ, ρε Παντελή. Καμιά φορά, σηκώννεις μου τα μαλλιά της τζιεφαλής μου με τούτη τη ξεροτζιεφαλιά σου. Ήντα κάθεσε μες τα μαύρα χαράματα πας το κομπιούτερ του μωρού. Τι γυρέυκεις; Εν τα είπαμε τόσες φορές;»

Εγύρισε την καρέκλα του προς το μέρος της. Ίσιωσε την τελαντωτή, άσπρη του φανέλλα για να καλύψει την τζοιλιά του. Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά, ένα κκέλη σαρανταπεντάρη, με τζοιλιά όπως την παττίχα, σώβρακο, κλάτσες τζαι τελαντωτή φανέλλα; Εσουλουππώθηκε τέλοσπαντων, όπως εμπορούσε, ίσως για να δώσει έμφαση τζαι κύρος στο λόγο του.

«Μαρία, είμαι σίουρος ότι μες τούτα τα ίττερνετ τζαι τα τσιάτ, που μπαίνει η κόρη σου, έσιει ανώμαλους. Εν μου το φκάλλεις που το νού. Θα κάτσω δαμέ ώσπου να μου μιλήσει ένας πουτούτους έτσι για να σας το δείξω να βάλετε νου.»

Η Μαρία, είδεν τον με απορία τζαι συγκρατημένα εκνευρισμένη, ερώτησε. «Πως περιμένεις να σου μιλήσει; Έσιεις κάποια στρατιγική δηλαδή;»

Σάννα τζαι εκατάλαβε ότι τζείνο που έκαμνε εν ήταν το πιο λογικό τζαι αποδεκτό πράμα. Απάντησε της όμως, μουθκιασμένα. «Εεεεε, έτο. Εμπήκα σε ένα που τα κανάλια που μπαίνει τζαι μιλά, τζαι έβαλα όνομα Omorfi14».

Αγανακτισμένη, νυσταγμένη τζαι στα όρια του νευρικού κλονισμού, είπε του «Είσαι ένας μεσήλικας, που κάθεσε μπροστά που ένα λάπτοπ η ώρα 2 το πρωί, με παρατσούκλι λολίτας τζαι καρτεράς να μιλήσεις με άλλους αρσενικούς. Εμίλησε σου κανένας ανώμαλος ως τωρά;»

«Εεεε, όι, μόνο κάτι μιτσιοί που το Λύκειο της Ακρόπολης που με ερωτήσαν αν θα πάω στο Cineplex την Παρασκεύη.» είπε.

«Καλά ρε Παντελή, εν το έκοψε ο νούς σου ότι αν σε ανακαλύψει κανένας, εννα σε πάρουν μέσα αδίκαστο; Κάθεσε τζαι κάμνεις την κορούα, για να μιλάς με μιτσιούς; Ο ανώμαλος που γυρεύκεις εν μες τούτο το δωμάτιο που κάθεσε τόση ώρα!»

«Πούντον ανώμαλο ρε Μαρία…»

«Εν μεταξύ του πληκτρολογίου τζαι της καρέκλας ρε Παντελή». Είπε, έβαλε τα σιέρκα στες πούντζιες της ρόπας τζαι έφυε. Ο Παντελής, έγυρε πίσω την κκελλέ του, έμεινε να θωρεί λλίη ώρα το ταβάνι σκεφτικός τζαι έκλεισε προσεκτικά την οθόνη του λάπτοπ.


22
Nov 12

Η τεχνολογία

Η Μαρία, φκαλεν ένα κότσο, που τους πολλούς τζαι χρωματιστούς που είσιεν πάνω στον καρπό της, τζαι έπιασε την χαίτη της πίσω. Με αυτοπεποίθηση, είπε «Φταίει τούτη ούλλη η τεχνολογία που εχάλασεν ο κόσμος. Παλιά που εν είσιεν τόση τεχνολογία, ήταν καλύτερα τα πραματα»

Εχαμογέλασε, ειρωνικά τζαι σαρώνοντας το δωμάτιο, εκατέληξε στο πρόσωπο μου. «Τούτα τα facebook τζαι τα playstation, εκάμαν τους μιτσιούς μαννούς. Τα κοπελλούθκια εν παίζουν μες τα χωράφκια πλέον τζαι οι μεγάλοι αναλώνουνται στο να φουμίζουν τους εαυτούς τους μέσα στο ίττερνετ. Έννεν η τεχνολογία που φταίει για τούτα ούλλα;»

Χωρίς να χάσω χρόνο, απάντησα.

«Εν συμφωνώ με όσα λαλείς. Νομίζω τζαι εσύ όπως πολλοί ανθρώποι, αντιλαμβάνεσαι λάθος την τεχνολογία»

«Η τεχνολογία στέλλει αυτοκίνητα σε ένα πλανήτη δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας ενώ την ίδια ώρα επιτρέπει μας να ειδοποιήσουμε με μήνυμα την οικογένεια μας, ότι εφτάσαμε στον προορισμό μας τζαι είμαστε καλά. Διά μας την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου τζαι δια μας τα μέσα να ακουστεί η φωνή μας τζιαι να πούμε την γνώμη μας.»

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις εν τζιαμέ για να μας βοηθούν. Εν μας αναγκάζει κανένας να τες χρησιμοποιήσουμε τζαι εν επιλογή μας το αν θα το κάμουμε τζαι πως. Φέρ’ ειπείν, επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για να χουμίσεις τους κοιλιακούς σου ή το φόρεμα που έβαλες το Σάββατο. Φταίει το facebook επειδή είσαι επιφανειακός τζαι εγωκεντρικός;»

«Φορτώνεις το κοπελλούι σου του playstation, επειδή βαρκέσε να ασχοληθείς μαζί του ή επειδή εν μπορείς να του βάλεις όρια. Φταίει η τηλεόραση οξά ο μοχλός της κονσόλας επειδή συμπεριφέρεσαι ανεύθυνα τζαι αδιάφορα;»

«Επιλέγεις να αγνοείς ότι η τεχνολογία επιτρέπει μας να προχωρήσουμε μπροστά σαν είδος. Υποβιβάζεις την επίδραση της τζαι το πόσο ωφέλιμη είναι, τζαι συγκεντρώνεσαι στο να υποδεικνύεις το πόσο αρνητικά την αντιλαμβάνεται τζαι την χρησιμοποιεί κάποιο κομμάτι του πληθυσμού.»

«Ούλλα τα εργαλεία έχουν την καλή τζαι την κακή τους πλευρά. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να επωφεληθείς εσύ, για να βοηθήσεις άλλους, για να βλάψεις κάποιο, ακόμα τζαι για να αποβλακωθείς. Η επιλογές, ήταν πάντα οι ίδιες. Το μόνο που αλλάζει με τα χρόνια, εν το εργαλείο.»

«Την τεχνολογία, όπως ούλλα τα σύνεργα, πρέπει να την σέβεσαι τζαι να κατανοείς την εύθηνη που αναλαμβάνεις την ώρα που την χρησιμοποιείς. Εν όπως την κουννιάν. Μπορείς να κόψεις ξύλα, να κόψεις τα σιέρκα σου τζαι να σιήσεις την κκελλέ κάποιου. Όπως τζιαι να την χρησιμοποιήσεις όμως, υπάρχει περίπτωση που να φταίει η κουννιά;»


24
Mar 10

Το βιβλίο των μικρών εξερευνητών.

Που είμουν μιτσής τζιαι εθκιάβαζα Μίκυ Μάους, εζήλευκα τα ανιψάκια του Ντόναλντ επειδή είχαν το βιβλίο των μικρών εξερευνητών. Αν θυμάστε, το βιβλίο τζείνο είσιεν μέσα ούλλα τα θέματα του κόσμου τζιαι απαντήσεις σε οτιδήποτε εσκέφτουνταν ή εσυναντούσαν στο δρόμο τους σε κάθε περιπέτεια.

Πραγματικά εν επίστευκα ότι θα έφτανε μια μέρα που θα υπήρχε κάτι τόσο κοντά στο βιβλίο των μικρών εξερευνητών.

Τζιαι όμως, η μέρα τζείνη ήρτε. Έννεν βιβλίο αλλά εν συσκεύη που περιέχει σχεδόν ούλλα τα άρθρα του Wikipedia τζιαι μπορείς να την κουβαλάς μαζί σου.

Το καλύτερο εν ότι δεν χρειάζεται internet για να δουλέψει. Μάλιστα κύριε μου, κάθε τετράμηνο θα φκαίνουν updates τα οποία μπορείς να κατεβάζεις δωρεάν που την σελίδα τζιαι να αναβαθμίζεις την βάση της συσκεύης.

Το όνομα αυτού, Wikireader.

Παραπάνω πληροφορίες, δαμέ: http://thewikireader.com/