Η ανεράδα

Εκάθετουν χαμέ, μπροστά που το στρώμα στο πάτωμα. Το κρεβάτι της. Πάντα ελάλε ότι τα κρεβάτια εν πολλά ψηλά, τζιαι καθόλου συναρπαστικά. Το στρώμα στο πάτωμα μοιάζει πιο ελεύθερο. Έστω τζιαι αν ήταν κρυάδα άμα εξάπλωνες πάνω. Έστω τζιαι αν ήταν εύκολος στόχος για τις κατσαρίδες που τόσο εμισούσε.

Τζείνη, ακουμπισμένη στην ανοιχτή πόρτα. Στην μικρή βεράντα με τον κάλαθο των σκουπιδιών τζιαι το τασάκι με τα ξεραμένα αποτσίγαρα. Ο ήλιος είσιεν δύσει που ώρα τζιαι κάτω που το μικρό διαμέρισμα, η Λευκωσία απλώνετουν σαν πάπλωμα κεντημένο με μικρά φωτάκια.

Τζιαι τζείνου άρεσκεν του να στέκεται τζιαμέ. Άμα είσιεν αέρα, ένιωθε ότι εμπορούσε να ανοίξει τα χέρια τζιαι να πετάσει, να τον πάρει το ρεύμα τζιαι να ταξιδέψει πάνω που τα φώτα.

Άναψε ακόμα ένα τσιγάρο. Ακόμα εν είσιεν προλάβει να σβήσει το προηγούμενο. Μια συνήθεια που είσιεν με το κάπνισμα. Να καπνίζει τα τσιγάρα μισά τζιαι να τα σβήνει. Εν την ερώτησε ποττέ γιατί. Ήταν σίουρος όμως ότι η απάντηση θα ήταν βγαλμένη που παραμύθι. Όπως ούλλες της οι απαντήσεις.

Να ισορροπούν στην μέση πραγματικότητας τζιαι ονείρου. Όπως μια νεράιδα που αποφάσισε να φκάλει το φόρεμα της τζιαι να φορέσει τζίν τζιαι στενό μπλουζάκι.

Τα χρώματα της παρανοϊκά, αταίριαστα. Τζιαι η αύρα της, μαγική. Σαν το αερικό. Να τον μαγεύκει, να τον συνεπαίρνει. Όπως το ρεύμα, να τον πιάνει που τους ώμους, να κατευθύνεται προς τα γόνατα του τζιαι να του τα κόφκει. Τζι’ άλλες φορές να τον σηκώνει που χαμέ τζιαι να τον κατευθύνει μακριά που την πραγματικότητα.

Έμοιαζε να αναδύεται μέσα που τον καπνό. Μια σκοτεινή Αφροδίτη. Σαν τον άγγελο που έκοψε τα φτερά του. Λυπημένος αλλά την ίδια ώρα τόσο όμορφος.

Τα μάθκια της εγεμώσαν. Κάθε φορά που έκλαιε, ήταν σάννα τζιαι κάποιος επλήγωνε κάθε πράγμα όμορφο στον κόσμο. Σάννα τζιαι εμπήαν του μασίερι.

Σιωπηλά τα δάκρυα ετρέχαν που τα μάθκια της. Έτσι έκλαιε, χωρίς λυγμούς. Ούλλο της το πρόσωπο εμετατρέπετουν σε μια μεγάλη, μαύρη πεδιάδα. Τζιαι τα μελιά της μάτια, θκύο πηγές, που τρέχουν ασταμάτητα νερό.

Εσκέφτετουν ότι εν είδε ποττέ του κάτι πιο λυπητερό. Σάννα τζιαι ούλλα τα μαράζια του κόσμου, εκουβαρώνναν μες την καρδία της. Τζιαι τζείνη έσφιγγε τα μέσα της.

Χωρίς λυγμούς. Σαν πίνακας της αναγέννησης. Χρωματιστός, σιωπηλός, θλιμμένος.

Εσηκώθηκε πάνω τζιαι ακούμπησε την στον λαιμό. Εχάιδεψε τα μαλλιά της τζιαι εφίλησε την στα μάτια.

Με την αλμύρα του προσώπου της στο στόμα του. Εγύρισε την πλάτη του τζιαι άνοιξε την πόρτα. Φεύγοντας είπε της “Οι νεράιδες εννεν για τους θνητούς”. Κατεβαίνοντας τες σκάλες, εσταμάτησε στην μέση. Έκατσε σε ένα σκαλί τζιαι έκλαψε με λυγμούς.

Όϊ όπως κλαίν οι ανεράδες.

7 comments

  1. omorfo 🙂

  2. To fili sta matia simainei horismos…kai an o thnitos den anoige tin porta na figei, i anerada tha petouse apo moni tis kapoia stigmi na paei se allo paramithi giati etsi ine oi anerades petane san aerika..

  3. Είναι όμως και κάποιες νεράιδες γήινες, των δεντρων ας πούμε. Είναι αυτές που κλαίνε, κι ας κλαίνει βουβά, περήφανα. Κι ίσως γυρεύουν μια ρίζα να τις κρατήσει, κάτι να πιαστούν, να αντισταθούν στον αέρα και στο ρεύμα που όλο τις παίρνει και τις συνεπαίρνει, να ξορκίσουν την ευχή και την κατάρα τους… Κι ένας θνητός – μα ένας θνητός που να το λέει η ψυχή του – μπορεί να τους φορέσει νέα φτερά, για να πετούν χωρίς να φεύγουν.

  4. Ξέρεις, η νεράιδα σου πρέπει να είναι απομίμηση.
    Νεράιδα σημαίνει ψυχική δύναμη.
    Αντέχει στα πάντα και έχει πάντα τα φτερά της.
    Αν τα χάσει πεθαίνει.

  5. Neraida: an den exis kati kalo na pis,men pis tipote.

  6. Μα…. εν καλόν τούτον που είπα…..
    Ίσως το είπα με άσχημον τρόπο.

  7. Ενημέρωση γονέων στα ερωτήματά τους σχετικά με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία της κόρης τους (στην τελευταία τους επίσκεψη το μόνο που κατάφεραν να ακούσουν από τη «γνωσιακή» ψυχολόγο ήταν «η κόρη σας περιμένει να την επιβραβεύετε για ό,τι καλό κάνει).

    1. Στόχοι θεραπείας που ορίστηκαν από την ψυχολόγο και την ανήλικη:
    α. …………………………………………………………………………………………
    β. ………………………………………………………………………………………
    γ. ………………………………………………………………………………………
    δ. ………………………………………………………………………………………
    ε. ………………………………………………………………………………………
    – Έχουν σχέση οι παραπάνω συμφωνηθέντες στόχοι (π.χ. τρώει τα νύχια της) με το διάγραμμα που έδωσε στην ψυχολόγο ο πατέρας (μόνο και μόνο για να της δείξει ότι παρατηρεί συμπεριφορές στην κόρη του που ταιριάζουν και στα 9 συμπτώματα της εξαρτητικής διαταραχής προσωπικότητας και την κρίσιμη κατάσταση της κόρης) ;………………………………………………………………………………………………………
    – Εάν οι στόχοι που τέθηκαν δεν έχουν σχέση με ό,τι επισήμανε ο πατέρας στην ψυχολόγο (με το διάγραμμα), γιατί έγινε αυτό; ………………………………………………………………………..
    ………………………………………………………………………………………………………….
    ………………………………………………………………………………………………………….

    2. Προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας (έτσι γράφουν τα βιβλία): ……………………………
    – Πως διαφοροποιείται η διάρκεια της θεραπείας ανάλογα με το ποιοι από τους παραπάνω στόχους τίθενται ως κύριοι και άλλοι ως δευτερεύοντες……………………………………………
    ……………………………………………………………………………………………………………

    3. Γιατί δεν προσκλήθηκαν οι γονείς να εκφράσουν γνώμη, μετά την πρώτη συνεδρία της ανήλικης κόρης, ως προς τους στόχους της θεραπείας που καθορίστηκαν από την ψυχολόγο και την ανήλικη, αφού η θεραπευόμενη είναι ανήλικη; ………………………………………………………………………………………………………

    4. Γνωσιακές τεχνικές που εφαρμόστηκαν καθώς και εκείνες που προβλέπεται να εφαρμοστούν για την επίτευξη των στόχων:……………………………………………………………..
    α. ……………………………………………………………………………………………………………..
    β……………………………………………………………………………………………………………….
    γ…………………………………………………………………………(μήπως δεν εφαρμόστηκε καμία;)

    5. Συμπεριφορικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν καθώς και εκείνες που προβλέπεται να εφαρμοστούν για την επίτευξη των στόχων:………………………………………………………………
    α. ……………………………………………………………………………………………………………….
    β……………………………………………………………………… (μήπως δεν εφαρμόστηκε καμία);..
    γ. Η αλλαγή της θεραπείας αντί 1 φορά τη βδομάδα που έγινε πλέον 1 φορά κάθε 15 μέρες (επειδή όπως λέει η κόρη μας «δεν έχουμε θέματα να συζητήσουμε») είναι συμπεριφορική τεχνική; Προβλέπεται σε κάποιο βιβλίο;……………………… Τι καλό θα κάνει αυτή η αλλαγή σε συνεδρίες κάθε δεκαπενθήμερο; ……………………………………………………………………….
    …………………Ρωτήθηκαν οι γονείς;…………………………………………………………

    6. Χρειάζεται κάποια άλλη συνεδρία με τους γονείς; …………………Αν ναι, υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα πέσουν οι γονείς σε παγερή σιωπή της ψυχολόγου γύρω από τις παραπάνω πτυχές της θεραπείας, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατο να καταλάβουν αν γίνεται γνωσιακή θεραπεία ή κάτι άλλο, ή θα ακούσουν πάλι πράγματα όπως «η κόρη σας περιμένει από σας να την επιβραβεύετε για ό,τι καλό κάνει»; ………………………………………………….
    ……………………………………………………………………………………………………………

    7. Μία ψυχολόγος μας, προσφέρθηκε να μιλήσει μαζί σας τηλεφωνικά για το θέμα αυτό, μόνο αν μας/της δώσετε την άδεια. Της δίνετε την άδειά σας να το κάνει αυτό;……………………………………………………………………………………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *