Αφαλατο-Ξηλώνουν μας..

Έσιει τζιαιρό που το λαλώ. Κάτι τρώμε μες τούτη τη χώρα που εν πειραγμένο. Κάτι εν χαλασμένο μες τα φαγία μας, γενικά κάτι μπουκκώνουμε που εν προβληματικό.

Εν τα σουβλάκια, εν τα αναψυκτικά, εν τα γάλατα, τα χαλλούμια. Εν ξέρω, ακόμα εν εκατέληξα. Είμαι σίουρος όμως ότι κάτι πάει στραβά με την διατροφή μας.

Σε όσους το λαλώ γελούν τζιαι πιστεύκουν ότι υπερβάλλω τζιαι παρανοώ. Το θέμα εν ότι εγώ σοβαρολογώ τζιαι επιμένω ότι συμβαίνουν πράματα γυρώ μας, τα οποία κάμνουν με να πιστεύκω ότι υπάρχουν ουσίες μες τα φαγία μας που μας προκαλούν προβλήματα υγείας.

Πρώτα, πρώτα κάτσετε σκεφτείτε, πόσα κρούσματα καρκίνου ακούετε κάθε μέρα. Προσωπικά, όποιον ξέρω, σίουρα έσιει κάποιον μες τον οικογενειακό του κύκλο που είτε επέθανε που καρκίνο, είτε πάσχει που καρκίνο.

Τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, κάθε λλίο ακούεις κάποιον άλλο με τούτο το πρόβλημα. Εν η αρρώσκια του αιώνα, φυσικά. Τζιαι στις άλλες χώρες πεθανίσκουν τζιαι αρρωστούν πολλοί. Δαμέσα όμως, το πρόβλημα αυξήθηκε πολλά τα τελευταία χρόνια.

Εκτός που τον καρκίνο, θωρώ αρρώσκιες να πολλινήσκουν τζιαι ανθρώπους να αρρωστούν πολλά ποιο συχνά τζιαι πολλά ποιο σοβαρά που παλιόττερα.

Νομίζω ότι έννεν η ιδέα μου. Θεωρώ ότι εν κάτι που επροσέξαμεν ούλλοι, απλά ούλλοι σιωπούμε επειδή νομίζουμε ότι είμαστε υπερβολικοί τζιαι ότι μόνο εμείς το θωρούμε να συμβαίνει.

Εν είμαι γιατρός ούτε μπορώ να απομονώσω το πρόβλημα. Δηλαδή να πω, «Αρρωστούμε επειδή γίνεται τούτο τζιαι τούτο». Η δική μου θεωρία εν ότι, εν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τρόφιμα που μας ταΐζουν. Είτε τούτα εν εισαγόμενα, είτε τούτα παράγουν τα στην Κύπρο.

Δηλαδή οι προμήθειες που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν ουσίες που άμα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, προκαλούν αρρώστιες.

Πάρτε παράδειγμα τα λάθκια. Πριν 2 εβδομάδες ανακαλυφτήκαν λάθκια προβληματικά που έχουν καρκινογόνες ουσίες. Πράμα το οποίο εμείς επληροφορηθήκαμε σχεδόν ένα μήνα μετά, από την ημέρα που το επληροφορηθήκαν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Σκεφτείτε τόσα χρόνια, πόσα τέθκοια μπορεί να εγίναν, τζιαι να τα εχώνναν κάτω που τα συρτάρκα τους οι υπεύθυνοι.

Επίσης, το θέμα με τες αφαλατοξίνες. Το Υπουργείο Γεωργίας επαραδέχτηκε ότι οι διαδικασίες του έχουν πρόβλημα τζιαι γιαυτό οι μολυσμένες ζωοτροφές, εν ανακαλυφτήκαν που πριν.

Το πρόβλημα όμως ήταν πάντα σωστά;

Άρα οι πιθανότητες είναι να μεν είναι η πρώτη φορά που εισάγουμε μολυσμένες ζωοτροφές ή ακόμα τζιαι άλλα πράματα, όπως φρούτα τζιαι λαχανικά. Οπόταν αγαπητοί μου, πιθανόν να μεν είναι η πρώτη φορά που τρώμε μολυσμένα τζιαι χαλασμένα πράματα.

Με την μπακκαλίσιμη λογική του καθημερινού πολίτη, θωρώ πολλά βάσιμη πιθανότητα σε ότι λαλώ τζιαι νομίζω ότι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί τζιαι να φκάλει κάποιαν άκρη.

Έτσι όπως πάμε, ή εννα δεχτεί ο οργανισμός μας τα χημικά, τζιαι να φκάλουμε ούλλοι πλοκάμια που την μετάλλαξη ή μπορεί απλά να κλωτσήσουμε ούλλοι την σίκλα.

23 comments

  1. Esxis dikaio sioura…..distixos “the drive for profits”,,, oi allages sto tropo paragogis kai epe3ergasias ton fagiton,.,,enna mas katastrepsi,,,,tze en tze mono o karkinos..kardiaka episodia..etc etc…en polla alla…..

    osa organic fagita tze na trois,,,pale kati enna vrethi,, ara mallon ego enna dkiale3o to deftero pou ipes,,,enna klotsisoume ti sykla,,,,, gia na “metallxtoume” enna theloume aiones…..

    p.s nomizo enna ktiso kamian farma..tze kani!

  2. Παλιότερα υπήρχαν περισσότερες και απλότερες (σήμερα) ασθένειες που κατέληγαν θανατηφόρες. Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια θανατηφόρες ασθένειες όπως η πολυομυελίτιδα, η σύφιλη και η ευλογιά εξαλείφθηκαν από τις ανεπτυγμένες χώρες. Στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες μπορεί η ιατρική να άνθισε, ιδιαίτερα στον τομέα των λοιμώξεων, το lifestyle όμως παράκμασε με την εισαγωγή του junk food and drink, των πρόσθετων συντηριτικών στη διατροφή μας, του αυξημένου καυσαέριου, της τρύπας του όζοντος, του τσιγάρου, της καθιστικής ζωής, και η λίστα είναι ατέλειωτη. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πλέον οι κύριες αιτίες θνησιμότητας και θανάτου να γίνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι, και (ιδικά στην Κύπρο) ο διαβήτης.

    Στις πλείστες δυτικές χώρες εφαρμόζεται η τακτική “η καλύτερη αντιμετώπηση είναι η πρόληψη”. Πως το καταφέρνουν αυτό;
    1. Μέσω σωστής ενημέρωσης και σωστά οργανωμένων καμπάνιων.
    2. Μέσω της ύπαρξης (και ενημέρωσης ως προς την ύπαρξη τους) screening, δηλ. εξετάσεων ρουτίνας σε άτομα με αυξημένους παράγοντες ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα η μαστογραφία και το τεστ παπ για τις γυναίκες, η δαχτυλική εξέταση για τους άντρες, απλές αιματολογικές εξετάσεις πχ για δυσλιπιδαιμίες, νεφρική και ηπατική λειτουργία, και άλλες πιο σύνθετες, πχ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, και πολλά άλλα τα οποία πολλές φορές προσφέρονται δωρεάν και τελικά γίνονται μέρος της νοοτροπίας του εκάστοτε λαού.

    Στην Κύπρο όσον αφορά την ενημέρωση είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Εχτός του ότι τα μαθαίνουμε όλα τελευταίοι, πολλές φορές η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο και η ενημέρωση γίνεται τρομοκρατία. Για παράδειγμα το θέμα των αφλατοξίνων πήρε κατά την άποψη μου υπερβολικές διαστάσεις (όπως και η δολοφονία Σεριανόπουλου για να καταλάβεις το πόσο υπερβολικές). Πολύ λιγότερο κυνδίνεψε ο κόσμος από τις αφλατοξίνες σε σχέση με την έκταση που δώθηκε στην είδηση, Από την άλλη η σχεδόν παντελής έλλειψη ενημέρωσης για το screening που κάνουν τα κυπριακά φαρμακεία για τον διαβήτη, αν είχε πάρει την προβολή που άξιζε, θα είχαν ήδη διαγνωστεί και μπει σε θεραπεία εκατοντάδες συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν γι’αυτή την καμπάνια και έχουν μη διαγνωσμένο διαβήτη.

    Ωραίο θέμα!

  3. Aρκησες αλλα εκαταλαβες το…
    το θεμα εννι οτι εν καμνουμε τιποτε για να αλλαξουμε τροπο ζωης..

  4. Συμφωνώ με τη Ψυχία. Η υπερβολική και αχρείαστη ‘πληροφόρηση’ εν βοηθά κανένα.

    Πόσο δύσκολο θα ήταν να είχαμε υπεύθυνη υπηρεσία που να ελέγχει τα τρόφιμα κτλ πριν καταλήξουν στο στομάχι μας? Να κάμνουν τη δουλειά τους χωρίς να γίνεται τόσος σάλος.

    Που τη μια εν καλά που ξέρουμε τι γίνεται αλλά που την άλλη ο πανικός εν βοηθά κανένα. Τί γίνεται με τους ανθρώπους που εξαρτούνται που τη βιομηχανία τροφίμων (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) για τους οποίους οποιαδήποτε ‘κακή΄διαφήμιση μπορεί να τους πλήξει σε μεγάλο βαθμό. Τί φταίει τζαι τζείνος ο καημένος? Αν εγίνετουν σωστός έγκαιρος έλεγχος απλά ήταν να τον πιάει που κόντά η αρμόδιο υπηρεσία τζαι να κάμει τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να προστατευτεί τζαι ο καταναλωτής τζαι ο παραγωγός.

  5. Μιαν τζαι έκοψας εδώ γιατροί, θα έθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε αν υπάρχουν συγκριτικές στατιστικές για τα επίπεδα του καρκίνου τζαι καρδιακών παθήσεων συγκρίνοντας

    1. Τους Κυπραίους με τους άλλους Ευρωπαίους
    2. Τους κυπραίους αγρότες με τους γραφκιάες

    Έχω την εντύπωση (το πιό πιθανόν λανθασμένη), ότι οι Κυπραίοι πεθανίσκουν από ωρισμένες ασθένειες παραπάνω που τους Ευρωπαίους διότι καπνίζουν παθητικά η ενεργετικά παραπάνω (τα ρούχα μου κτιτζιολοούν όποτε έρτω Κύπρον τζαι θωρώ πατεράδες τζαι μανάδες να κρατούν νεογέννητα βρέφη με το ένα μπράτσο τζαι το τσιαρούιν με το άλλο χέρι. Νομίζω επίσεις ότι οι αγρότες εν τόσον ανίδεοι για τα δηλητήρια που διαχειρίζονται τζαι ψεκάζουν μες τα περβόλια που τρών καρκίνον τζαι στήννει. Πρώτοι τζείνοι τα αναπνέουν, πρώτοι τζείνοι τα τρών αφού τρών τα φρέσκα τζαι μή εισαγόμενα.

  6. Εν οι κατασκοπευτικές αντένες των εγγλέζων.(και όχι μόνο) που φταίν.

  7. @Aceras και λοιποί που ενδιαφέρεστε

    Και να υπάρχουν συγκριτικές στατιστικές μεταξύ Κυπραίων και άλλων Ευρωπαίων, δεν υπάρχουν στο ίντερνετ (φυσικά) ή είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένες. Όμως από όση γνώση έχω και από κάποια σάιτ στο ίντερνετ, βγαίνουν τα ακόλουθα (χοντρά) συμπεράσματα: (Η Κύπρος ανήκει -εκτός από στον λαό της- στα trends της νότιας Ευρώπης)

    Α. Όσον αφορά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά:

    1. Το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, είναι πολύ ψηλότερο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, παρά στη νότια, δυτική και βόρεια Ευρώπη. Αυτό έχει να κάνει με την διατροφή που ακολουθείται στην κάθε περιοχή, η οποία ενώ παλιότερα ήταν πολύ διαφορετική, τελευταία φαίνεται να συγκλίνει. Τους μεσογειακούς πχ, τους βάζει πολύ μέσα το ελαιόλαδο. Αν είχαμε και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη (που έχουμε αισθητά ψηλότερα), τότε θα είχαμε ακόμα καλύτερες στατιστικές.

    2. Στη νότια, δυτική και βόρια ευρώπη τα στατιστικά τα τελευταία χρόνια πέφτουνε, όμως στην κεντρική και ανατολική είτε πέφτουνε σε πολύ αργότερους ρυθμούς, είτε αυξάνονται.

    3. Παρόλο που στην νότια ευρώπη, άρα και στην Κύπρο, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλότερα, αυτές οι δύο ασθένειες εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

    4. Το life expectancy στην Κύπρο είναι περίπου 8 χρόνια περισσότερα για τους άντρες και 5 χρόνια περισσότερα για τις γυναίκες, εν συγκρίσει με τα ευρωπαϊκά στατιστικά.

    5. Η παχυσαρκία, η διατροφή, το κάπνισμα, και η έλλειψη σωματικής άσκησης (πανευρωπαϊκά) είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.

    Β. Όσον αφορά τον καρκίνο:
    Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως στην Κύπρο έχουμε αυξημένα κρούσματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο καρκίνος έχει αυξηθεί παγκοσμίως και αυτό όπως καταλαβαίνεις, δεν έχει να κάνει μόνο με το τσιγάρο ή τα χημικά του αγρότη.

    Αν θέλουμε να μελετήσουμε τον παράγοντα κάπνισμα, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα σε ευρωπαϊκές χώρες.

    1. Πρώτο δεδομένο είναι πως το κάπνισμα (πανευρωπαϊκά) έχει αυξηθεί κατά πολύ ανάμεσα στις γυναίκες.
    2. Στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα έχουν επίσης αυξηθεί ανάμεσα στις γυναίκες. Στη Σουηδία, Δανία και Ολλανδία μάλιστα, έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα αντρικά ποσοστά.
    3. Στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά ανάμεσα στους άντρες έχουν μειωθεί την τελευταία 20ετία.
    4. Σε γενικές γραμμές τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα έχουν πανευρωπαϊκά αυξηθεί τον τελευταίο μισό αιώνα.
    5. Τα ψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και στα δύο φύλα έχει η Ουγγαρία (στην οποία καπνίζει το 31% ατόμων πάνω από 15 ετών). Αυτό είναι από τα ψηλά ποσοστά καπνιστών αλλά όχι όσο το 38% της Ελλάδας η οποία έχει πολύ χαμηλότερα στατιστικά καρκίνου του πνεύμονα από την Ουγγαρία. Την Ουγγαρία ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία σε καρκίνους του πνεύμονα, με 27% και 34% καπνιστές respectively.
    6. Τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα έχουν οι νότιες, δυτικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, και τα ψηλότερα οι κεντρικές και ανατολικές, ενώ ο παράγοντας κάπνισμα είναι χαμηλότερος στη βόρεια.
    Άρα το κάπνισμα σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας στη θνησιμότητα από τον κύριο καρκίνο του καπνίσματος.
    Επιστρέφουμε λοιπόν στο θέμα της διατροφής και φυσικά, της κληρονομικότητας.

    Δεν ξέρω αν βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Αν ναι τότε χαλάλι η κατάχρηση χώρου. Σόρρυ Joshua 🙂

  8. Εν υπάρχει θέμα ρε Psychia, εμείς ευχαριστούμε που μπαίνεις στον κόπο τζιαι εξηγάς μας 🙂

  9. Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα Joshua. Με την όπως πάντα άμεση και εμπεριστατομένη ανάλυση απο την Δρ. Ψ. έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον.
    Ενημέρωση και πρόληψη είναι που χρειάζονται χωρίς χρονοτριβή. Οι πιό πολλοί κανουν μεσάνυκτα σε απλά θέματα υγείας και προ παντος πρόληψης.
    Ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι απο τα πλέον ευπροσάρμοστα ζώα στη φύση.

  10. Malista. Den prepei na anisixoume giati sigkritika me tous allous kala pame. Mono pou i Kipros oute viomixaniki xora einai, oute kafsaeria se toso megalo vathmo exei, kai meta ton ekmidenismo tou paragonta kapnisma, einai periergoi alithina tosi karkinoi. Ta kinita, oi antenes, oi doriforikes keraies, oi fournoi mikrokimmatwnm gia sas einai midaminoi? Kai parepiptontws se alles xwres exoun kai pirinikous antidrastires kai emeis den exoume. Giati xairomaste loipon pou “den exoume parapanw karkinous”?

    OLAN DAME O NOMOS GIA TA GENETIKA TROPOPOIIMENA PROIONTA ANASTALIKE GIA PSIFISI APO TI VOULI APO TON NIN PROEDRO, META APO PAREMVASI TOU TEWS, OTAN ELAVE EPISTOLI APO TIN AMERIKANIKI PRESVEIA KAI ESEIS PSAXNETE PSILLOUS STA AXERA? KAI TI ELEGE O NOMOS? NA ANAGRAFETE RE GMT MOU POIA PREOIONTA EINAI METALLAGMENA KAI NA MPOUS SE KSEXORISTA RAFIA.

    KI OSO GIA TIS ANTENES PALI MOKO. OUDEMIA ANAFORA.

  11. Leksipenita αφού θέλεις να διαγράφεις τα σχόλια μου γιατί δεν είσαι ειλικρινής με το φασίστα εαυτό σου και να βάλεις μετριασμό σχολίων? Τί σε πείραξε στην απάντηση μου στον Κυριάκο?

  12. Re Joshua eisai o monos pou de me diegrapses akoma?
    pws kai?

  13. Εν εδιάγραψα κανένα σχόλιο ως τωρά τζιαι ούτε τζιαι θα διαγράψω.
    Τα μόνα σχόλια που σβήννω εν τα διαφημιστίκα τζιαι τα spam.
    Ο καθένας έσιει δικαίωμα στην γνώμη του όσο αντίθετη τζιαι αν είναι που την δική μου.
    Εξάλλου ούλλα εν μες την ζωή τζιαι τον διάλογο, τζιαι οι βρισιίες, τζιαι οι διαφωνίες κλπ..
    Εν έχω λόγο να διαγράφω σχόλια.
    Ο καθένας όμως κάμνει ότι θέλει στο μπλόγκ του, για να σε διαγράψει ο πενίντας σημαίνει κάτι είπες πολλά βαρετό.
    Αν γίνεται όμως μεν συνεχίσεις την συζήτηση δαμέ επειδή εν εκτός θέματος.

  14. Δηλαδή Ψυχία με λλία λόγια οι παράγοντες που μειώνουν τες αρρώστιες (λιγότερος κόπος στες δουλειές, λιγέτερες λιμώξεις, καλλύττερα ψυγεία, τζαι ιδίως καλλύττερη ιατρική) νεκατώνουνται τόσον πολλά με τους επιδεινωτικούς παράγοντες (αυτούς που ανάφερα, συν καμπόσους που ανάφερεν η Δοκισήσοφη, σύν αυτά που λαλεί ο Joshoua) τζαι τελικά δεν μπορούμεν να δκιαβάσουμεν τίποτε μες τες στατιστικές.

    Σε ευχαριστώ πάντως διότι μου εδιάλυσες δύο urban legends που είχα εμπαιδώσει από συγκεκριμένα περιστατικά. Συνήθης παγίδα να θέλουμεν να γενικοποιήσουμεν μιαν ειδικήν παρατήρηση για ούλλον τον κόσμο.

    Πάντως στην Γαλλία που απαγορεύτην το κάπνισμαν παντού πριν 6 μήνες, επέσαν ήδη κατακόρυφα τα cadriovascular περιστατικά. Τζαι τζιαμέ που εφοούνταν οι εστιάτορες ότι εν να χάσουν, η πελατεία τους αυξήθην διότι ο κόσμος απολαμβάνει καλύττερα το φαΐ.

    Στην Κύπρο βοηθά το ότι ζούμεν έξω (ζιείτε κατ’ακρίβειαν). Η ποιότητα του αέρα εν καλλύττερη τουλάχιστον για 9 μήνες τον χρόνον.

    Ψυχία αν σου είναι εύκολον τζαι υπάρχει θα σου ήμουν ευγνώμων να μου εύρεις τες στατιστικές για τον καρκίνον του δέρματος. Αθθημούμαι ότι εγώ κάθε καλοκαίριν εψήννουμουν τζαι άρεσκεν μου να φκάλλω τες πέτσες μου σαν τον κουρκουτάν. Θωρώ την φοβίαν που έχουν οι ελβετοί για τον ήλιο, θωρώ το πόσον ενοχλούμεν τα μωρά με μαγιώ ολόσωμα που κουστίζουν 100 ευρώ για να κόφκουν την υπεριώδην ακτινοβολίαν τζαι αναιρούν τους την χαράν να βουρούν τιτσιρούθκια στην θάλασσαν τζαι βρίσκω το λλίον εξεζητημένον. Θωρείς τα τζαι νομίζεις πως εν να παν στον πέλεμον: καππελλίν έναν πήχη διάμετρον, γιαλιά, μαγιώ ολόσωμον τζαι μιαν οντζιάν αντηλιακήν κρέμαν 50 βαθμών…

  15. Γιατί δεν πέρασε ο νόμος για τα γενετικά τροποποιημένα πρϊόντα
    Γιατί δεν γίνονται έρευνες για την επίδραση των κατασκοπευτικών κεραίων αλλά και τον δορυφορικών στην υγεία μας?
    Γιατί δεν υπάρχει νόμος για ένα ανώτατο όριο των μαγνητικών κυμμάτων που εκπέμπουν τα κινητά?
    Τί σημαίνει “οι αφλατοξίνες είναι σε επιτρεπτά όρια”? Υπάρχουν αλλά οκ, είναι στα όρια? Και μενα στο σπίτι μου τα κουνούπια είναι σε επιτρεπτά όρια. Σε δαγκώνουν μόνο όταν κοιμάσαι.
    Είναι ζωή αυτή ή “δοκίμασμα των ορίων” μας?
    Καληνύχτα.

  16. Acera na sou pw orismena pramata gia ton karkino tou dermatos pou kserw egw and kai den eimai dermatologos:

    Vasika yparxoun 3 vasika eidi karkinou tou dermatos. Το vasikokittariko h basal cell (BCC), to akanthokittariko h squamous cell (SCC), kai to melanoma.

    To poio epikindino h an theleis to pio epithetiko apo ayta me diafora einai to melanoma. Einai metastatiko kai exei kaki prognosi genika. To scc einai episis metastatiko alla exei kaliteri prognosi.

    Twra oson afora thn ekthesi ston hlio yparxoun erevnes tis opoies exw diavasei (distixws den tis exw gia na se parapempsw giati prepeis na kameis literatrure search kai den exw ton xrono) pou ontos dixnoun ton sindesmo metaksi ekthesis ston hlio kai anaptiksis melanomatos se metagenestero stadio. Fenete diladi na ypostirizoun oti estw kai ena episodio kapsimatos apo paidi ston hlio mporei na einai simantiko sthn anaptiksi melanomatos metagenestera.

    Ayto fisika einai sxetiko kai eksertate kai apo allous paragontes. Px. ton tipo dermatos, oikogeniako istoriko, genetics. Oi keltes px pou zoun se perioxes me megali hliofania opws h Aystralia h h california kai florida fenete na exoun megalitera krousmata melanomatos apo alles ratses.
    An kapoios seggenis protou vathmou eixe prosvlithei apo melanoma tote oposdipote prepei na lamvanete poly sovara h ekthesh ston hlio giati avksanontai oi pithanotites.

    Genika h prolipsi (me metro) einai pistevw anagkaia sthn yperiodi axtinovolia idiaitera se asprouliarika mwra!

    Sorry gia ta greeklish ala exw neo computer kai no ellinka fonts. By the way, kserei kanenas pou mporw na evrw greek spelling and grammar gia mac?

  17. Incous s’ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Πάντως θα ήθελα να μάθω άν στην Κύπρο έχουμε παραπάνω ή λιγότερ καρκίνο του δέρματος από αλλού.

    Αν έβρεις γραμματική και ορθογραφία για μακ πέμου τζαι μένα. Προς το παρόν βάλλω το parallel τζαι κάμνω διόρθωση στο word για pc. Είναι λλίο σπαστικό. Από ότι γράφει η roam έχει γρικ σπέλλινγκ στο firefox οπότε δεν έχει σχέση τι σύστημα έχεις. Πάντος με τα fonts εν καλλύττερα με το μακιντος αλλά πρέπει να αθθημάσαι πόξω το ελληνικό πληκτρολόγιο. Ζήτημα συνηθείας.

  18. stalamatia

    Συμφωνώ ότι ο καρκίνος θερίζει αλλά όχι μόνο στη Κύπρο και στην Ελλάδα το ίδιο συμβαίνει.Όμως εκείνο που παρατήρησα τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο εκτός από το καρκίνο είναι και οι άλλες αρρώστες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο ανεβασμένη χοληστερίνη σάγχαρο πίεση ,δεν ξέρω σε αυτά όμως πιστεύω φταίνε και τα φαγητά .Για παράδειγμα θέλουν να πιούν ένα καφέ και στρώνουν μια τραπεζαρία με γλυκά αλμυρά και ότι φανταστείς για να πιείς ένα φλυτζανάκι καφέ. Εγώ άμα θα πιώ καφέ θέλω μόνο καφέ.Άμα θα φάω φαϊ δεν θέλω μετά μια πιατέλα φρούτα και ένα σωρό γλυκά ,ένα σκέτο καφέ μόνο θέλω.Δεν ξέρω μπορεί να είμαι και παράξενη,αλλά παρακάμνουν το νομίζω γενικότερα με το φαί.

  19. etsi joshua e?
    me katetakses stin aliteia tou internet
    sou apantw edw giti ekei pou to egrapses de mou epitrepetai na milw
    einai ta psila salonia tis koinwnias (mi xesw)

    ksereis kamia fora oi gelotopoioi vgazoun apo tous vasiliades tis peroukes kai katevazoun ta paravan

    ante geia

  20. Acera nomizw statistikes sthn Kypro gia to melanoma den tha evreis. Pou thn allh omws den pistevw oti exoume psilotero pososto pou alles mesogeiakes toulaxiston xwres tjai epidi genikia ws laos eimaste tjai skouroxromoi sioura den exoume tosa krousmata oso oi vorioevropaioi.
    Gia to spelling tou mac ivra ena ellhniko site me ena software pou legete ‘neurolingo’ tjai doulevkei pantou extos tou excell tjai tou entourage alla kostizei 50 evro!!!

  21. O/Η (??) Incus με κάλυψε πλήρως 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *