Άναψε το τσιγάρο,δώσμου φωτία.

Το τσιγάρο εξεκίνησα το δειλά, δειλά όπως σχεδόν ούλλοι, τον τζιαιρό της εφηβείας. Είτε για να το παίξω μεγάλος, είτε για να δειχτώ, είτε απλά για να δοκιμάσω επειδή ούλλοι επίνναν. Για πολλούς γενικά λόγους, νομίζω ότι εν γνωστοί σε ούλλους μας. Τζίνος που λαλεί ότι εξεκίνησε το επειδή ήθελε ή επειδή ίσιεν το ανάγκη, εν ψεύτης τζιαι εν τον εαυτό του που περιπαίζει τζιαι όι εμάς.

Όπως τζιαι να έσιη, ήμουν καπνιστής χρόνια. Για ένα διάστημα, λλίο πριν να απολυθώ τζιαι λλίο μετά, ήμουν φουγάρο. Εφκίερωνα 2 πακέττα πίσσα τζιαι νικοτίνη μες τους πνεύμονες μου κάθε μέρα.

 Ανακάλυψα τα τυλιχτά σε κάποια φάση, τζιαι ελλίανα το καμπόσο. Έκοψα το έσιη 3-4 χρόνια, τζιαι κάμνω παρανομίες ανα διαστήματα, once a smokeralways a smoker.

Το θέμα εν ότι πάντα, εσέβουμουν τους άλλους που εν εκαπνίζαν. Ερώτουν πριν να ανάψω τσιγάρο, εν έμπαινα ποττέ σε κατάστημα ή οπουδήποτε αλλού με αναμμένο τσιγάρο τζιαι σίουρα αμα εκάπνιζα σε ξένο χώρο, εν τω επαράσιεζα. Δηλαδή εν εκάθουμουν στο ξένο σπίτι τζιαι να το τουμανίασω, ππούφφου-ππούφφου ρουφώντας ένα πακκέτο τσιγάρα σάννα τζιαι είμαι η Κανέλλη την ώρα που μιλά για τον Στάλιν.

Εντάξει. Δέχουμαι το  ότι το τσιγάρο, εν δικαίωμα του κάθε ενός. Το κακό που κάμνει τζιαι οι γενικότερες επιπτώσεις εν γνωστές σε ούλλους μας, έννεν ανάγκη να τα ξαναλαλούμε. Έτσι ο κάθε ενήλικας που καπνίζει, κάμνει το εν γνώσει των συνεπειών τζιαι που επιλογή του.

Οι Κυπραίοι όμως εκαταντήσαμε αναίσθητοι σε τούτο το θέμα.

Στα μπάρ και στα λοιπά στέκια λόγου χάριν η κατάσταση πάει να γίνει αφόρητη. Βασικά εν μπορείς να κάμεις τζιαι πολλά για το συγκεκριμένο θέμα, εν πολλής ο κόσμος τζιαι οι παραπάνω καπνίζουν. Άμα εν τζιαι κλειστός ο χώρος, γίνεται τεκκές τζιαι σε λλίη ώρα θέλεις μάσκα οξυγόνου να επιβιώσεις.

Εν λαλώ να απαγορευτεί το κάπνισμα στα μπάρ, (αν τζιαι θα ήταν καλό να γίνει σε κάποια φάση έννεν υποχρεωμένοι ούλλοι να αναπνέουν τα καυσαέρια μας). Τουλάχιστον να γίνουν σωστοί  χώροι καπνιστών τζιαι μη καπνιστών.

Ξέρω ότι πλέον αρκέψαν τζιαι υπάρχουν τούτοι οι χώροι, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θωρώ όμως ότι εν τους λαμβάνει υπόψην κανένας. Δηλαδή ακόμα τζιαι τζίνοι που έχουν τα μπάρ και τα καφέ, εν θα κάμουν παρατήρηση του άλλου που καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται. Η ταπελλούα υπάρχει μόνο για την μόστρα.

Ο άλλος ο γάρος, κάθεται, θωρεί την ταπελλούα τζιαι εν τη λαμβάνει υπόψην του. Τάχα πελλός, όπως είμαστεν ούλλοι οι Κυπραίοι, με το ύφος «τώρα ρε να μεν άψω τσιάρο, όποιου εν του αρέσκει ας φύει».

Ο ιδιοκτήτης εν κάμνει κάτι για να μεν χάσει τον πελάτη, ο άλλος εν αναίσθητος που γεννησιμιού του, δηλαδή πρέπει ούλλοι να ανεχτούν τον κάθε ένα.

Τουλάχιστον, κάμετε εγκαταστάσεις εξαερισμού σωστές!

Έναν έαρκοντισιον τζιαι θκίο ανεμιστηρούθκια της παταρίας εν καθαρίζουν τον αέρα. Δηλαδή εννα περιπαιζούμαστε;

Κάμετε κάτι να καθαρίζει ο αέρας, να μεν παθαίνουμε όπως τους ασθματικούς άμα μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους.

Εν περιττό να μιλήσω για πρόστιμα ή επιβολή του νόμου, αφού οι μπάτσοι μας εν μόνο για να δέρνουν μιτσίους πας τα πεζοδρόμια τζιαι για να βάλλουν κόντρες με τες μοτόρες. Εξάλλου προτιμώ να ελπίζω (να νομίζω καλύτερα) ότι εν χρειαζούμαστε μπάτσους για να συμπεριφερτούμε σωστά τζιαι πολιτισμένα.

Ξέρω ότι σε σοβαρές τζιαι μεγάλες εταιρείες το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου. Τζιαι μπράβο τους. Έσιη όμως χώρους εργασίας που ακόμα εν γίνεται τίποτε. Συγκεκριμένα στον δημόσιο τομέα.

Τα υπουργεία εν τεκκέδες. Εδούλεψα τζιαι είδα τι γίνεται. Εν σάννα τζιαι εν συνταγματικό δικαίωμα των κυβερνητικών να αφταίννουν τσιάρο όπου σταθούν τζιαι όπου βρεθούν.

Το απίστευτο εν ότι θυμώνουν άμα τους πεις τζιαι τίποτε, τζιαι θυμώνουν ακόμα περισσότερο άμα το θέσης σαν θέμα στις συνελεύσεις.

Ξέρω περίπτωση συναδέλφισσας μου, που το έκαμε θέμα σε μια συνέλευση, τζιαι μόνο να την δέρουν έμεινε. Εκτός του ότι ειρωνευτήκαν τζιαι καμπόσο, ύστερα είπαν της ότι εν πολλά νέα στην δουλεία για να έσιη δικαίωμα να κάμνει παρατηρήσεις. Άκου λογική ο κόσμος!!

Τζίνο που θέλω να πω, εν ότι αφού είμαστε ττόππουζοι τζιαι γάροι τζιαι αναίσθητοι, εν γραμμένο μες το DNA μας, τζιαι εν σεβούμαστε τις προσωπικές ελευθερίες των άλλων, ας γίνει κάτι να περνούμε ούλλοι καλά.

Εντάξει, εν λαλώ να συμπεριφέρουντε τους καπνιστές σάννα τζιαι εν λεπροί τζιαι να τους κλείουν μες τες γωνίες. Αλλά έσιη κανένα που συμφωνεί ότι εν σωστό να αναπνέουν ούλλοι τον καπνό, που την στιγμή που εν καπνίζουν ούλλοι;

Εσένα αρέσκει σου να καπνίζεις, γούστο σου – καππέλο σου λεβέντη μου. Σεβάστου τον άλλο που εν του αρέσκει.

Εμένα αρέσκει μου να κλάννω ασπούμε. Πρέπει δηλαδή, όποτε έχω τον πόρτο έτοιμο να έρκουμαι στο γραφείο σου να σου τον ξαπολώ;

Μιλώ τζιαι που τες δυο πλευρές, ήμουν τζιαι καπνιστής, τωρά εν είμαι.

Νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει για να κοντρολαριστεί η κατάσταση, με πρώτο πράμα να αλλάξει η νοοτροπία μας σαν άνθρωποι.

Η ελευθερία μας σταματά τζιαμέ που ξεκινά η ελευθερία του άλλου, τζιαι ο καπνός μας πρέπει να σταματά τζιαμέ που ξεκινά ο καθαρός αέρας του άλλου. Έτσι νομίζω.

Tags: , , ,

7 comments

  1. irma la douce, Paris

    file mou eisai apaixtos.. skeftomai ti krima einai pou touti i hora mas eshei katara na dioikoiitai panta apo ttoppouzous, vortous k “gematous aftopepithisi” diktatores… Pou kamnoun panta oti theloun tziai oti volefkei tous idious, tous filous tziai tes oikogoneies tous.. tziai pame kato kato…tziai sinehia pio kato. Ena sketo rezili eimaste diladi.. Pou na mas parousiaseis tziai na men antrapeis?? To teleftaio paradigma sou, me ta “vromera aeria” / eimai mia kiria, opos kai na to kamoumen .. proseho llion ta logia mou..ores ores…/ einai katapliktiko kai efstoho.. kai efirtika tziai pou ta gelia. Sinehise na ta les.. We love you

  2. ase re..ego etixe na vgalo kathigiti panepistimiou apo tin taksi giati kapnize kai meta apo xronia egina xeiroteri…
    stamatisa na eimai apoliti…afou oti ftiso meta to lounnoumai..
    kateliksa oti antidrousa toso poli giati eixa iperektimisei to oksigono, ti zoi. Megalo lathos. I zoi einai megali apati file mou. O tsiaros sin tis allois kamia fora me voitha na skeftomai pio arga. Kai nomizo iposinidita satirizeis ti leitourgia tis anapnois (eispnoi oksigonou-ekpnoi diokseidiou tou anthraka) , satirizeis ti zoi. Alla opos les kai si na min to paraxesoume..

  3. stalamatia

    Μπράβο σου που σκέφτεσαι και τους μη καπνιστές εγώ είχα φτάσει στο σημείο να μην πηγαίνω σε μεγάλους χώρους κλειστούς όταν ήμουν καλεσμένη σε κάποια σε κάποια εκδήλωση γιατί δεν άντεχα τη κάπνα από τα τσιγάρα. Και δεν λέω να μην καπνίσει κάποιος αλλά μεν μου φέρνεις το τσιγάρο μες τα μούτρα? Ας σεβαστεί ο ένας τον άλλο εκεί είναι το μυστικό.και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

  4. Ξέρεις τι ωραία είναι να επιστρέφεις που έξω ( club/ bar) και να μεν βρωμείς που πανω ως κάτω τσιαρίλλα??? Μιλούμε πάντα για Αγγλιά τωρά.
    Τωρά αν είναι σωστό να μην επιτρέπεται στους καπνιστές να καπνίζουν καθόλου εν ξέρω…πολλά παραχεσμένα ούλλα. Αν θέλεις να καπνίσεις στο διάλειμμα σου πρέπει να φκεις που το κτίριο και να απομακρυνθείς 10 μέτρα και μετά να τον άψεις για να μεν φάει πρόστιμο ο εργοδότης σου ( σοβαρομιλώ ελάλε μου το εχτές δικηγόρος).

  5. Έχει αποδεικτεί επιστημονικά ότι το παθητικό κάπνισμα εν εξίσου βλαβερό με το να καπνίζεις εσύ ο ίδιος. Άρα ο κπανιστής όχι μ΄νο δεν δείχνει σεβασμό, βρωμά κτλ αλλά καταστρέφει την υγεία τζίνου που επέλεξε να μεν καπνίζει. Για τούτο τον λόγο (τζαι το παράδειγμα σου με τες κλανιές εν εύστοχο) εν έσιει δικαιώματα ο καπνιστής δίπλα σε μη-καπνιστή. Τούτα για το γελοιό επιχείρημα: “Μα εμείς οι καπνιστές, εν έχουμε δικαιώματα;”… Εν επιλογή μου να μεν καπνίζω, όπως μπορεί να είνα επιλογή μου να καπνίζω…

  6. Τούτο με τα συστήματα εξαερισμού εκατάντησεν αηδία. Μα εν τέλλια άχρηστοι σιόρ; Εγώ είμαι καπνίστρια τζαι δεν αντέχω να πάω σε κλειστό χώρο διασκέδασης διότι εχτός που το ττόζιν που γεμώνει ο τόπος τζαι βλέπεις ένα τεράστιο σύννεφο να καλύπτει τους παρευρισκόμενους (ειδικά άμα παίζει φωτισμός είναι ορατότατο), δεν μπορείς να αναπνεύσεις, τζαι τα μμάθκια σου κρούζουν τζαι τρέχουν σαννα τζαι καθαρίζεις κρομμύθκια. Το τελευταίο πράμα που θέλω να κάμω σε τούντες περιπτώσεις είναι να καπνίσω.

    Εκτός που τζείνους που βάλλουν τον εξαερισμό, φταίσειν τζαι οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών. Άμα ο χώρος σου χωρεί 150 πλάσματα να κάθουνται/στέκονται χωρίς να ττουμπαρίσκει ο ένας πας τον άλλον, αλλά το μαχαζί σου θεωρείται γεμάτο, ΜΕΝ βάλλεις 250 τσαρτέλλες, εκ των οποίων οι 200 εν φουγάρα (εν τζαι λλίους που είπα). Τι να σου κλάσει ένας εξαερισμός σε έτσι περίπτωση;

    Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να χαλά η διασκέδαση, και των μεν και των δε.

  7. Έχει ανάψει η συζήτηση στο http://nosmokingingreece.blogspot.com με δύο πλευρές. Η μία των καπνιστών ειρωνεύεται και απειλεί. Νομίζει ότι οι μη καπνιστές, για να παραπονεθούν για το κάπνισμα στο διπλανό τραπέζι του καφενείου που τους ενοχλεί πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στο γκαρσόνι που αδειάζει τα τασάκια, μετά να παραπεμφθούν στον ιδιοκτήτη και τελικά στους φουσκωτούς που θα τους χαρακώσουν αυτούς και τα αυτοκίνητά τους, για να μην τα χαλάσουν με τους καλούς πελάτες τους καπνιστές.

    Η άλλη πλευρά έχει έτοιμο ένα παράθυρο καταγγελίας που μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ακόμα και από ένα ιντερνετ καφέ στο δρόμο της επιστροφής, την ώρα που τα ρούχα του ταλαίπωρου μη καπνιστή θα βρωμάνε από τα τσιγάρα των θαμώνων του εστιατορίου, ενώ η Αστυνομία στο εστιατόριο θα φτάνει όταν θα είναι σβησμένα τα τσιγάρα και δεν θα διαπιστώνει τίποτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *