Ετοιμασία μοτοσυκλέτας και οδήγησης για την νέα σεζόν

Σιγά, σιγά λοιπόν η άνοιξη φτάνει.

Ένα μεγάλο ποσοστό των μοτοσυκλετιστών θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις, κλειδωμένες καλά και φυλαγμένες για τον χειμώνα μηχανές τους.

Τα πράγματα όμως ίσως να είναι λίγο ποιο περίπλοκα από το απλά να βάλουμε το κλειδί, να πατήσουμε το starter και να φύγουμε για βολτίτσα στην λιακάδα.

Το Bikers.com.cy σας συμβουλεύει στο τι χρειάζεται να προσέξετε στην μηχανή σας πριν ξεκινήσετε για την πρώτη σας βόλτα, για το καλό της μηχανής σας αλλά και το δικό σας.

Μηχανικός Έλεγχος

Μπορεί η μοτοσυκλέτα σας να δούλευε άψογα πριν την αποθέσετε στο υπόγειο σας για τον χειμώνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δουλεύει το ίδιο καλά και 3 μήνες μετά.

Πρέπει λοιπόν σίγουρα να ελέγξετε πριν αρχίσετε τις βόλτες:

  1. Φρένα και λάδι φρένων.
  2. Ελαστικά και πίεση ελαστικών (όταν είναι κρύα)
  3. Σφραγίδες πηρουνιών (κετσέδες)
  4. Λάδια μηχανής
  5. Ψυκτικό υγρό
  6. Αλυσίδα και τροχαλίες
  7. Φώτα

Καλό θα ήταν όλα αυτά να γίνουν σε μια αντιπροσωπεία ή σε κάποιον έμπιστο μηχανικό. Ακόμα και αν η μηχανή δεν είναι στα χιλιόμετρα της για service, σκεφτείτε να το κάνετε τώρα παρά κάποια άλλη στιγμή.

Μην αμελήσετε να ελέγξετε τουλάχιστον τα ελαστικά και τα φρένα σας!!!

Το υγρό των φρένων έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα ελαστικά έχουν χρόνο ζωής και η κατάσταση τους είναι ζωτικής σημασίας για τον σωστό έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Αν η μοτοσυκλέτα είναι ακινητοποιημένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα ελαστικά της φθείρονται. Η «φυσική» φθορά του ελαστικού από την χρήση είναι ένα πράγμα οι ρωγμές όμως που προκαλούνται από την μη χρήση της μοτοσυκλέτας μπορούν να καταστρέψουν εντελώς το ελαστικό της μηχανής σας ακόμα και στην πρώτη σας βόλτα

Εξοπλισμός

Εξετάστε προσεκτικά τον εξοπλισμό προστασίας πριν να τον φορέσετε ξανά.

Το κράνος είναι σίγουρα το ποιό σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού της μοτοσυκλέτας σας. Φθορές στο εσωτερικό του κράνους ή γδαρσίματα στην ζελατίνη είναι κάποια από τα σημεία προσοχής και επιδιόρθωσης. Εξετάστε και αλλάξτε αν χρειάζεται, τα λουράκια που ασφαλίζουν το κράνος στο κεφάλι σας.

Προσοχή, γδαρμένες ζελατίνες επηρεάζουν σημαντικά την όραση σας ακόμα και σε καλές καιρικές συνθήκες. Επίσης ένα χαλαρό κράνος, εκτός του ότι είναι επικίνδυνο, είναι και πολύ κουραστικό σε ταξίδια με μεγάλες ταχύτητες.

Κάποια πράγματα όπως η ζελατίνη μπορούν να αντικατασταθούν με μερικές λίρες και είναι σίγουρα λεφτά τα οποία θα ξοδευθούν σωστά.

Δοκιμάστε τα προστατευτικά σας ρούχα για να σιγουρευτείτε ότι σας είναι ακόμα άνετα. Το καλοκαίρι στην Κύπρο, είναι εξουθενωτικό ιδιαίτερα όταν φοράτε ρούχα που σας στενεύουν ή που δεν σας είναι άνετα.

Φοράτε ΠΑΝΤΑ το κράνος και την στολή σας, ακόμα και αν το ταξίδι σας είναι πολύ μικρό. Δυστυχήματα συμβαίνουν ακόμα και σε μικρές αποστάσεις.

Φορτία και Αξεσουάρ

Φορτώνετε και οδηγείτε την μοτοσυκλέτα σας χρησιμοποιώντας την κοινή λογική.

Μην την υπερφορτώνετε και χρησιμοποιείτε αξεσουάρ εγκεκριμένα από τους κατασκευαστές των μηχανών και όχι από τον τορναδόρο της πάνω γειτονίας.

Όταν η μοτοσυκλέτα είναι φορτωμένη ταξιδεύετε πάντα με ποιό χαμηλές ταχύτητες από ότι συνήθως.

Επίσης ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών όταν φορτώνετε την μηχανή ή όταν παίρνετε μαζί σας συνεπιβάτη.

Αναβάτης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, εξασκεί καλύτερα και ποιο αποτελεσματικά, δραστηριότητες της οποίες εξασκεί συχνά. Οι ανθρώπινες προσδοκίες πολύ συχνά πέφτουν έξω από την πραγματική ανθρώπινη ικανότητα.

  1. Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, μετά από μεγάλες περιόδους χωρίς οδήγηση μοτοσυκλέτας σοφό θα ήταν να:
  2. Αρχίσετε να εξασκείτε και να αναζωογονείτε σιγά σιγά τις μοτοσυκλετιστικές σας ικανότητες.
  3. Καλύτερα να οδηγείτε μόνοι σας και χωρίς συνεπιβάτη την μοτοσυκλέτα για λίγο καιρό, μέχρι να την ξανασυνηθήσετε.
  4. Αποφύγετε τα μακρινά ταξίδια και τις απαιτητικές διαδρομές για λίγο καιρό.
  5. Αφιερώστε λίγο χρόνο να εξοικειωθείτε και να ξαναθυμηθείτε τις λειτουργίες και τον χειρισμό της μοτοσυκλέτας σας

Συμπεριφορά Αναβάτη

Να θυμάστε ότι με την φτωχή προετοιμασία, ρισκάρετε πολλά. Ιστορικά, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν νωρίς κάθε καινούργια σεζόν.

Οι ικανότητες των αναβατών είναι σκουριασμένες μετά από την χειμωνιάτικη ακινησία.

Η λύση είναι να αφιερώσετε λίγο καιρό, προσεκτικά στην μοτοσυκλέτα σας ούτως ώστε να αποκτήσετε ξανά τις απαραίτητες ικανότητες οδήγησης και το απαραίτητο επίπεδο.

Προσοχή!!

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ενώ η οδήγηση μοτοσυκλέτας προσφέρει τεράστια ευχαρίστηση, είναι μια ευαίσθητη δραστηριότητα κατά την οποία οι οδηγοί βρίσκονται εκτεθειμένοι συχνά σε αρκετούς κινδύνους.

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι συνάμα και μια μεγάλη ευθηνή και οι οδηγοί μοτοσυκλέτας οφείλουν να σέβονται τους άλλους χρήστες τους δρόμου όπως απαιτούν τον σεβασμό από αυτούς.

Σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορείτε να καταστρέψετε την ποιότητα ζωής σας αλλά και την ποιότητα ζωής κάποιων άλλων, με μια επιπόλαια πράξη ή απροσεξία.

Η οδήγηση απαιτεί προσοχή και σοβαρότητα.

Απλά θυμηθείτε ότι υπάρχουν κάποιοι που σας περιμένουν να επιστρέψετε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι σας.

Καλό καλοκαίρι και καλές βόλτες σε όλους!!

Ελεύθερη μετάφραση απο το http://www.bikersafe.co.uk

Απο το http://www.bikers.com.cy

1 comment

  1. re pedia gia ta autokinita tipota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *