Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εμείς Παπάες,Εμείς Τατάες.

Σε γενικές γραμμές, πάντα ενδιαφερόμουν για την πορεία και την ποιότητα της παιδείας στην Κύπρο, σε όλα τα επίπεδα.

Ποιό συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, έχω αναλύσει αρκετά το θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, καταλήγοντας σε ένα γενικό (αλλά βάσιμο) συμπέρασμα.

Για όλα φταίει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι υποστηρικτές του. Έχω τελικά πειστεί ότι, το κατήφορο που κατρακυλάμε τα τελευταία χρόνια είναι το αποτέλεσμα μιας δικτατορικής νοοτροπίας και κομπλεξικής ιδιοτροπίας που ξεκινά από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και αυτούς που το διοικούν και το υποστηρίζουν.

Θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στερεί με τον χειρότερο τρόπο, από ένα τεράστιο ποσοστό του νεαρού πληθυσμού της Κύπρου, τις ευκαιρίες για αναγνωρισμένες σπουδές και τελικά τις ευκαιρίες για προσφορά στην οικονομία και την εξέλιξη της Κύπρου.

Κατ’ αρχάς να τονίσω το ότι έχω δουλέψει και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, στον τομέα της Πληροφορικής. Άσχετα με το τι λένε όλες οι σχολές στην Κύπρο, το μοναδικό πτυχίο που αναγνωρίζεται χωρίς συζήτηση από όλους (και ιδιαίτερα στους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς) είναι το πτυχίο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο βασικός λόγος, είναι το ότι κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το αν τα ιδιωτικά κολέγια της Κύπρου, είναι αναγνωρισμένα και αν η εκπαίδευση που προσφέρουν είναι Πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός του ΚΥΣΑΤΣ, που σκοπό του έχει να αναλύει και να αναγνωρίζει ή όχι πτυχία φοιτητών σχολών εκτός του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγκάζει τους φοιτητές σε μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, το πιο πιθανόν είναι, το ΚΥΣΑΤΣ να προτείνει στον φοιτητή να παρακολουθήσει κάποια επιπλέον μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μαθήματα που το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει όταν, όποτε και σε όποιον θέλει. Πού ήσουν; Πούποτε! Δηλαδή.

Σε δεύτερη μοίρα δε έρχονται οι ανώτερες τεχνολογικές σχολές (ΑΤΙ και ΑΞΙΚ) οι οποίες δεν αναγνωρίζονται καν ως σχολές ανώτατου επιπέδου. Ένας φοιτητής δηλαδή που τελειώνει με άριστα το ΑΤΙ ή το ΑΞΙΚ, πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του σε κολέγιο για να μπορέσει να πάρει πτυχίο. Μετά πρέπει να υποστεί την προαναφερθείσα διαδικασία με το ΚΥΣΑΤΣ.

Μόνο από τα πιο πάνω, καταλαβαίνουμε ότι, όλοι σχεδόν οι φοιτητές εκτός Πανεπιστημίου Κύπρου, εξαρτώνται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να αναγνωριστούν!!

Αν το δεις από μια σφαιρική άποψη, όλοι οι μελλοντικοί επαγγελματίες του νησιού, εξαρτώνται από μια ομάδα 5-10 ατόμων με απόψεις και νοοτροπίες του περασμένου αιώνα, που νομίζουν ότι με το να στερούν την εκπαίδευση και να επιβάλλουν μη ρεαλιστικά επίπεδα, καταφέρνουν να διατηρούν το επίπεδο της σχολής τους.

Είναι παράλογο, εώς και ηλίθιο, μια χώρα της οποίας ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της είναι ο τουρισμός, να μην αναγνωρίζει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρατικό εξειδικευμένο ίδρυμα εκπαίδευσης επαγγελματιών του κλάδου.

Το ίδιο παράλογο, είναι να μην αναγνωρίζονται πτυχία του ΑΤΙ. Ενός από τα ποιό υψηλού επιπέδου τεχνολογικά ινστιτούτα της Μέσης Ανατολής.

Το ΑΤΙ και το ΑΞΙΚ θα μπορούσαν να παράγουν ασταμάτητα τους στυλοβάτες της Κυπριακής οικονομίας του αύριο. Αντί αυτού όμως, από τα ιδρύματα αυτά, αποφοιτούν ανθρώποι που αναγκάζονται, ή να πληρώσουν για να έχουν κάποια πιθανότητα να αναγνωριστούν κάποτε, ή να γίνουν κακοπληρωμένοι υπάλληλοι που δεν έχουν ευκαιρίες ανέλιξης λόγο της γνωστής δικαιολογίας του ότι «Δεν έχουν πτυχίο».

Καλά, δεν το βλέπει κανένας ότι η Κύπρος έχει γεμίσει αδιόριστους δασκάλους και καθηγητές;

Όλοι οι Κύπριοι νέοι αναγκάζονται να σπουδάζουν 3-4 επαγγέλματα (αυτά που θέλει το Πανεπιστήμιο), αφού είναι τα μόνα που θα τους εξασφαλίσουν (υποτίθεται) μια αξιοπρεπή εργασία στο μέλλον. Καταλήγουμε έτσι όλοι να γίνονται οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί και διοικητές επιχειρήσεων. Πόσους από αυτούς μπορεί να αφομοιώσει η αγορά της Κύπρου;

Οι νέοι δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν ή να σπουδάσουν τεχνικά επαγγέλματα ή μοντέρνα, μελλοντικά επαγγέλματα. Οι κλάδοι του Πανεπιστημίου είναι περιορισμένοι. Οτιδήποτε σπουδάσει κάποιος, είτε σε κολέγιο είτε σε ανώτερη σχολή, το οποίο δεν προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να αναγνωριστεί.

Σκεφτείτε κάποιο φοιτητή που αποφοιτά από το κολέγιο Α, στον κλάδο του Computer Multimedia. Ξέρετε, ιστοσελίδες, σχεδιασμός, πολυμέσα και τα λοιπά. Το ΚΥΣΑΤΣ, δεν τον αναγνωρίζει εκτός και αν παρακολουθήσει κάποια μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει τον κλάδο, άρα δεν του προσφέρει τα μαθήματα, (που και αν τα πρόσφερε θα ήταν πάλι εξαρτημένος από τις ορέξεις των υπευθύνων), άρα που ήσουν; Πούποτε! (ξανά).

Αν δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε μόνο ένα κλάδο, ας πούμε της Οδοντοτεχνικής, τότε όλοι οι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες της Κύπρου θα ήταν οι Οδοντοτεχνίτες. Μόνο σ’ εμένα ακούγεται παράλογο αυτό;

Κλασική απορία που δημιουργείται τώρα είναι το, γιατί δεν προσπαθούν όλοι να πάρουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Γιατί κάποιος νέος να μην μπορεί να επιλέξει την σπουδή του; Μπορεί να θέλει να σπουδάσει κάτι άλλο εκτός από τις 4-5 επιλογές που του προσφέρει το Πανεπιστήμιο. Γιατί να τον αναγκάζουν οι εσωτερικοί μηχανισμοί του κράτους και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου, να αγωνιστεί να σπουδάσει και τελικά να γίνει κάτι που δεν θέλει;

Η πολιτική αυτή, αναγκάζει τους νέους να συναγωνίζονται για περιορισμένες θέσεις, σε λίγες ειδικότητες με υπερβολικό ανταγωνισμό για τις θέσεις. Χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Τώρα θα μου πείτε, ας πάνε κολέγιο. Το θέμα είναι όμως ότι δεν έχουν όλοι τα λεφτά να πάνε στο κολέγιο και ακόμα και αν τα έχουν τα λεφτά, γιατί να επενδύσουν σε μια εκπαίδευση την οποία αρνούνται πεισματικά οι υπεύθυνοι να αναγνωρίσουν;

Θα μου πείτε τώρα, υπάρχουν και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την Αγγλία. Ξανασημειώνω ότι δεν έχουν όλοι τα λεφτά να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αλλά ακόμα και να τα έχω τα λεφτά, γιατί να πρέπει να αναγκαστώ να ξενιτευτώ 4 χρόνια για να πάρω πτυχίο;

Συνοψίζοντας, η πολιτική του Πανεπιστημίου, που καταλήγει να είναι η πολιτική του κυβερνητικού μηχανισμού, αναγκάζει κάποιον νέο να προσπαθήσει να περάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με υπερβολικό συναγωνισμό σε περιορισμένα επαγγέλματα, αν δεν τα καταφέρει, να προσπαθήσει να ξενιτευτεί φορτώνοντας το οικονομικό βάρος στην οικογένεια του και στο τέλος αν δεν μπορεί να επωμισθεί το οικονομικό βάρος να ενταχθεί σε κάποιο κολέγιο, καταλήγοντας στο να μην αναγνωρίζεται όσο καλός και αν είναι.

Κι όλα αυτά γιατί;

Η γνώμη μου είναι ότι, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου λειτουργούν συμφεροντολογικά και τολμώ να πω δικτατορικά. Για τους ιδίους υπάρχουν πολλά συμφέροντα στο να είναι ένα και μοναδικό το Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, με πρώτο και καλύτερο το ότι αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα αυτοί να παίρνουν την μερίδα του λέοντος. Επίσης, όταν δεν υπάρχει συναγωνισμός, δεν υπάρχει και μέτρο σύγκρισης, άρα ότι κάνουν φαίνεται καλό. Παίζει φυσικά ρόλο και το κύρος που σου δίνει, παραδείγματος χάριν να είσαι ο ένας και μοναδικός αξιοματούχος (παράδειγμα, δεν τους ξέρω προσωπικά τους αξιοματούχους) του μοναδικού Πανεπιστημίου μιας χώρας. Τέλος, τους συμφέρει να ελέγχουν και να προσαρμόζουν την παιδεία στα επίπεδα τους ούτως ώστε αυτοί φαίνονται πάντα οι καλύτεροι και οι πρωτοπόροι και να επισκιάζουν όλους τους άλλους. Με λίγα λόγια, έχουν το προτέρημα να παίζουν μόνοι τους σε άδειο γήπεδο αλλά και να ελέγχουν τις πόρτες ούτως ώστε να μην μπορεί να μπει κανένας άλλος μέσα. Αυτοί παπάες, αυτοί τατάες, στην λαϊκή διάλεκτο.

Στο κάτω, κάτω, με ποια δημοκρατική διαδικασία, μπορούν 5-10 άτομα να αποφασίζουν και να επηρεάζουν ολόκληρες γενιές ανθρώπων και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μιας χώρας;

Ποιος έχει αποφασίσει και που είναι γραμμένο το ότι όσοι είναι απόφοιτοι των κολεγίων δεν αξίζουν όσο οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου;

Τα επίπεδα των κολεγίων στην Κύπρο (χωρίς να θέλω να μιλήσω ονομαστικά) είναι πολύ ψηλά, σε σημείο που κάποια κολέγια είναι σκάλες ανώτερα σε πολλά θέματα από το Πανεπιστήμιο. Απλά αναρωτηθείτε, που σπουδάζουν οι περισσότεροι λογιστές, που υπάρχει ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτουργεί από φοιτητές και ποιο ίδρυμα έχει διαλέξει η Sun (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής με ένα από τα ποιό πολύπλοκα συστήματα Unix, το Solaris, καθώς και η εταιρεία που εφηύρε την γλώσσα Java) για να εγκαταστήσει δικά της συστήματα. Πάντως όχι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ναι είναι τα 3 ποιό δημοφιλή κολέγια του νησιού.

Επίσης αναρωτηθείτε πόσοι επαγγελματίες, σπουδάζουν νυχτερινά και ταυτόχρονα δουλεύουν και προσφέρουν στην βιομηχανία. Πάντως οι περισσότεροι δεν σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και σίγουρα καταλαβαίνουν και ξέρουν περισσότερα στον κλάδο τους από οποιονδήποτε φοιτητή (με την λογική του ότι εφαρμόζουν ότι σπουδάζουν).

Τα κολέγια στην Κύπρο μπορούν να γίνουν πανεπιστήμια, αυτό είναι δεδομένο και συμφέρει όλους μας.

Υπολογίστε μόνο ότι η κυβέρνηση πληρώνει 37,500,000 ΛΚ περίπου κάθε χρόνο στις επιχορηγήσεις των φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα (25000 περίπου φοιτητές επί 1500 ΛΚ τον χρόνο).

Αυτά τα λεφτά φεύγουν χωρίς επιστροφή από την Κύπρο. Αν αυτοί οι φοιτητές ήταν στο νησί μας, αυτά τα λεφτά θα επενδύονταν στην οικονομία μας με το συμφέρον σε όλους μας και όχι σε μια άλλη χώρα. Απλά μαθηματικά είναι, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος λογιστής ή αναλυτής για να τα υπολογίσει και σκεφτείτε ότι δεν συμπεριέλαβα τα υπόλοιπα λεφτά που ξοδεύει κάποιος φοιτητής στην Ελλάδα.

Υπολογίστε επίσης τις επιχειρήσεις που θα τρέφονται από τα ιδιωτικά αυτά πανεπιστήμια. Τα συγκροτήματα διαμερισμάτων, τα μικρά καταστήματα και οι μικρές βιομηχανίες.

Σκεφτείτε τέλος, πόσοι περισσότεροι ξένοι φοιτητές θα έρχονται να επενδύουν τα λεφτά τους σε σπουδές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Κοινή λογική είναι, καλύτερα να έρχονται να ξοδεύουν εδώ παρά να φεύγουν να ξοδεύουν αλλού. Μας συμφέρει να κρατάμε τους νέους να σπουδάζουν κοντά μας παρά να τους διώχνουμε να σπουδάζουν έξω.

Γιατί να πρέπει να θυσιάζεται μια ολόκληρη χώρα για τις ιδιοτροπίες μιας ομάδας 5-10 διανοουμένων;

Επειδή ναι, η συμπεριφορά αυτή έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον απλό κόσμο της Κύπρου!

Πως μπορεί όμως το Πανεπιστήμιο να επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τους Κυβερνητικούς οργανισμούς;

Πρώτα, πρώτα έχουν δημιουργήσει ένα γκέτο που μόνο αυτοί έχουν λόγο. Έχουν αυτοδιοριστεί σωτήρες της εκπαίδευσης και με την τεχνική του (συνηθισμένη στην Κύπρο) ο συγγενής του συγγενή, ο γνωστός του γνωστού και ο φίλος του φίλου επιβάλλονται παντού. Και όταν νιώθουν να απειλούνται, ξεσηκώνουν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και χύνονται στους δρόμους φωνάζοντας τραγικά συνθήματα και κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις του στιλ «Μας κλέβουν το ψωμί μας» και «Δεν θα επιτρέψουμε στους άχρηστους να αγοράζουν πτυχία». Κάποιος πρέπει να τους πει ότι άλλο το Πολυτεχνείο και άλλο αυτοί. Στο Πολυτεχνείο είχαν λόγο και επαναστατούσαν, αυτοί δεν έχουν.

Δεν είμαστε όλοι φοιτητές, αλλά ίσως να είναι αύριο τα παιδία μας και σίγουρα οι φοιτητές είναι οι μέλλοντες επαγγελματίες που θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας μας.

Αν οι φοιτητές αυτοί δεν έχουν τις ευκαιρίες και την αναγνώριση που χρειάζονται, πως θα αποδώσουν και πώς θα καταλήξουν αξιοπρεπείς και εποικοδομητικοί επαγγελματίες;

Με το να υποστηρίζονται και να προωθούνται οι απόψεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξαναγκάζουμε ολόκληρες γενιές ταλαντούχων και ικανών ανθρώπων, στην αφάνεια και την υποτίμηση.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θίξω τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου. Είναι και ικανοί και ταλαντούχοι και αξίζουν το καλύτερο. Εκείνο που θέλω να θίξω είναι το ότι, στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και όχι δικτατορικοί περιορισμοί.

Η εκπαίδευση ανήκει σε όλους μας, όλοι έχουμε το δικαίωμα να σπουδάσουμε και να αναγνωριστούμε ανάλογα με την αξία μας.

Όσο τα στερεότυπα και οι καρεκλοκένταυροι επηρεάζουν και καταπιέζουν την γενιά μας και τις γενιές που έρχονται, τόσο περισσότερο πρέπει να δυσανασχετούμε και να διαμαρτυρόμαστε για ίση μεταχείριση και ανάλογες ευκαιρίες.

Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο προσεχές μέλλον.

Ή και πάλι, κάτι θα βρουν να μας κοροϊδεύουν για να διατηρούν τις καρέκλες τους ψηλά και τους ανταγωνιστές στην αφάνεια.

19 comments

  1. ΑΝΤΡΗ

    Συμφωνω απολυτα με τα πιο πανω! καλυτερα ειναι τα ιδιωτικα πανεπιστημια τα οποια προσφερουν υψηλου επιπεδου εκπαιδευση!

  2. ΑΝΤΡΗ

    το συστημα του πανεπιστημιου κυπρου δεν ειναι και οτι καλυτερο!

  3. New Ledra γεια σου.

    Αρέσαν μου πολλά αυτά που έγραψες αλλά δεν συμφωνώ με όλα. Υπήρξα φοιτήτρια τόσο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Π.Κ) όσο και σε ιδιωτικό κολλέγιο (τώρα ιδιωτικά πανεπιστήμια). Επίσης δούλεψα και στα δύο. Το είδος των φοιτητών που παίρνει το κάθε ένα από τα πανεπιστήμια τούτα είναι εντελώς διαφορετικό. Δηλαδή το Π.Κ έχει την ευκαιρία να επιλέξει τους φοιτητές που θέλει επειδή δεν τους έχει ανάγκη για τα λεφτά. Από την άλλη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν ανάγκη τον κάθε φοιτητή γιατί είναι τα λεφτά του που θα χρησιμοποιήσουν για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι στο ένα να έχεις την “αφρόκρεμα” και στα άλλα να έχεις ποικιλία. Φυσικά να διευκρινίσω εδώ ότι “αφρόκρεμα” δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι καλό, και επίσης ότι ο κόσμος που καταλήγει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι πολλές φορές πολύ πιο δημιουργικός, με ανοικτό πνεύμα και διάφορες άλλες δεξιότητες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν από τις εξετάσεις του ΠΚ. Φυσικά αρκετές φορές οι γονείς στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πιέζουν τους καθηγητές και τους ιδιοκτήτες ότι αν δεν περάσει ο γιος τους ή η κόρη τους θα αλλάξουν πανεπιστήμιο. (και διάφορα άλλα που γίνονται για το χρήμα).

    Για τους πιο πάνω λόγους νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός όπως το ΚΥΣΑΤΣ (όχι το ΚΥΣΑΤΣ) που να είναι υπεύθυνος για την ποιότητα των πτυχίων ΟΛΩΝ των πανεπιστημίων της Κύπρου (ΠΚ συμπεριλαμβανομένου). Φυσικά το καλό είναι ότι τωρά με την πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων οι εξομοιώσεις των πτυχίων δεν γίνονται μόνο στο ΠΚ αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ακόμα όμως είμαστε σε εμβρυακό στάδιο ως προς την ανώτερη εκπαίδευση.

  4. Tο πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει μια σάπια εκπαίδευση που καταπνίγει κάθε ελευθερία έκφρασης και δημιουργικότητας…έτσι το λέει ο καθηγητή, έτσι πρέπει να γίνει. Το Ζω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ! Μόνο ως οικοδόμημα μπορεί να το δει κανείς και όχι ως ένα χώρο παραγωγής σκέψης και διανόησης…προβληματισμού και απόδοσης λύσεων σε προβλήματα που επηρεάζουν καθημερινά την σημερινή Κυπριακή κοινωνία. Τέλος το πανεπιστήμιο Κύπρου μπορώ μόνο να το παρομοιάσω με το Copy/Paste στο πληκτρολόγιο μου…
    Αλέξανδρος Σούτσος. http://alexsoutsos.blogspot.com/

  5. An sas enoxlei toso p to panepistimio kiprou opos einai fisiko anagnorizete amesos apo to kysats se antithesi me ta kollegia-idiotika panepistimia tote as kathisete na diavazete g na e3asfalisete k eseis mia thesi se afto gt eimai sigouri oti an eisastan foitites sto panepistimio kiprou dn tha legate osa lete tora alla akrivos ta antitheta… k simfono me tin pio pano ekfrasi oti ‘ta idiotika exoun anagi ton kathe foititi gt einai ta lefta t p tha xrisimopoiisoun g na mporoun na parexoun ipiresies’… k ola avta ta leo gt eimai sto panepistimio kiprou k gnorisa atoma p ekanan metaggrafi apo idiotika se avto k malista me aristo vathmo apo ta idiotika k tora menoun perissotera apo ta misa mathimata… k to asteio pio einai? menoun se mathimata p exoun 3anakanei sto kollegio k tora idiotiko panepistimio… opote p stirizete to pio 4ilo epipedo? sto apothimeno p exoun sxedon oloi oi foitites na foitisoun sto panepistimio kiprou? k pos ekdilonete afto to apothimeno? me ta osa lete sinexos g to panepistimio g na niosete kalitera! an pragmati itan ola toso orea oso ta lete dn tha to sizitousate kan…

  6. Ναι ρε έτσι ένι.
    Οι του πανεπιστημίου εν οι καλύτεροι φοιτητές, οι υπόλοιποι είμαστε άχρηστοι.
    Δεν μας χέζεις ρε poem..

  7. ta dimosia panepistimia einai gia to peo.To na dinei enas ma8itis exetaseis ma8imata kai prepei na grapei arista na perasei kapou pou 8elei kai ekei pou 8elei oute ta ma8imata pou dinei den 8a tou xriastoun .kai deuteron aman ta dimosia itan toso kala den 8a trexan oloi exo sta idiotika kai den 8a vgenan oi kaliteroi epistimones apo idiotika apo exo tin europiiii malakessssss se osoun ipostirizoun ta dimosia TO SISTIMA EINAI GIA TO PEOOO POU PRPEIN ANAGASTIKA NA PAME OLOI IDIOTIKAAAAAAAAAA

  8. Κωνσταντίνα

    εγώ είμαι τελειόφητη λυκείου και θέλω να περάσω πανεπιστήμιο κύπρου όμως λέω με μεγάλη μου λύπη ότι δεν έχει κλάδους, επαγγέλματα του μέλλοντος..όπως προανάφερε αρχικά πιο πάνω ο αρθρογράφος δεν έχει ποικιλία σπουδών μας αναγκάζει να σπουδάσουμε συγκεκριμένα επαγγέλματα που ήταν πριν χρόνια του μέλλοντος..αν όμως δεν εμπλουτίσουν, δεν ενισχύσουν τους κλάδους τους, (κάτι που δεν έχουν κάνει) αυτά τα επαγγέλματα του ‘μέλλοντος’ θα γίνουν επαγγέλματα παρελθόντος π.χ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΡΑ? ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ.. και σας ρωτώ τελειόφητη μπρακτικού τι επάγγελμα με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΣΤΟ Π.Κ. ? ΒΙΟΛΟΓΟΣ? Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α

  9. @Joshoua
    K apo ton tropo p grafete k ekfrazeste fenete to epipedo sas sto megalio t…

  10. @curador
    k vevea na pate idiotika… alla mia erotisi… gt zitate epixorigiseis apo tin kivernisi? dn einai idiotikos tomeas g na sas voitha! afou einai kalitera ta idiotika gt theloun tosa lefta g na sas spudasoun? etsi min kanete sinexos parapona g miosi twn timwn sta idiotika… na pigenete oloi idiotika alla na pleronete xoris parapona. k afou prepei oloi na pigenoume sta idiotika opos les as katargisoume ta sxoleia afou dn xreiazete na diavazoume g na pername kapou… k an pirate katholou eidisi apo ti stigmi p akoustike oti anagnoristikan kapia idiotika, oi mathites olo k xiroteroi ginonte k to epipedo sinexos ipovathmizete afou efisixazonte oti tha mpoun me eukolia se kapio idiotiko panepistimio..k dn eipa katholou oti einai kapios axristos epd vriskete se idiotiko… to provlima iparxei ston tropo olis autis tis anagnorisis… k dn katalaveno afou eiste toso enta3i me to epipedo k ton eauto sas gt prospathite na dikeologiste me auto ton tropo k auta ta logia? auta sas mathenoun?

  11. Νομίζω ότι η συζήτηση ποιο είναι καλυτερο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, δεν οδηγεί πουθενά. Σημασία έχει να αναβαθμιστούν όσο το δυνατό περισσότερο τα ιδιωτικά ώστε να εξαλειφθούν όλα όσα συμβαίνουν σε αυτά και έχουν προαναφερθεί, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου να έχει να αντιμετωπίσει σοβαρό ανταγωνισμό για να μπορέσει να γίνει επίσης καλύτερο. Στο μέλλον (χωρίς να μπορούμε να πούμε πόσο κοντινό ή μακρυνό θα είναι αυτό), η αγορά εργασίας θα αξιολογήσει ποιού ιδρύματος οι απόφοιτοι είναι καλύτεροι. Τέλος, επίσημα rankings πανεπιστημίων,είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο μπορούν να δώσουν μια εικόνα του που βρισκόμαστε από άποψη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  12. Geia sas kai apo mena!!Exw melethsei kai egw to thema kai to sumperasma to opoio exw vgalei einai oti to Panepisthmio Kuprou,usterei se arketous tomeis kai ekmetalleuetai to gegonos to oti edw kai xronia htan to mono dhmosio panepisthmio…Den mporei na enantiwthei ths kuvernhshs kai giauto to rousfeti afthonei….To sugkekrimeno pragma den to exw akousei aplws,alla mou to exoun marturhsei polu konta mou atoma,pou mesw auths ths diadikasias exoun mpei san proptuxiakoi foithtes ,alla kai metaptuxiakoi…Oso aforoun ta didaktra pou anefere h pio panw kopella,sta pio prestige panepisthmia tou kosmou plhrwnoun.Ti exei na pei giauto????Sto dhmosio ta kanei ola to kratos…Enw sta idiwtika oi kathightes kai osa genika dinei to kratos sto dhmosio,ginontai apo ta didaktra pou plhrwnoun oi foithtes…Sto katw katw o kathenas vlepei ta pleonektimata kai ta meionektimata tou kathe penepisthmiou kai analoga epilegei…Mporei sta idiwtika na plhrwnoun kati perissotero alla o kathe foithths einai autovoulos,exei fwnh kai den einai ermaio sto eleos ths anaksiokratias…Move on epitelous….Den exete varethei ta idia kai ta idia?????

  13. An nomizeis oti ta pio prestige panepistimia tou kosmou opos les einai to idio me ta idiotika ts kiprou tote ti na s po… adika ginete oli i sizitisi. oso g to rousfeti den nomizo i vathmologia me tin opia mpika ego k alloi simfitites/ries m p einai olous pano apo 19 na theoreite rousfeti enw sta idiotika oloi kapia stigmi telionoun epd apla plironoun. A kai g to an mporei na enantiothei ts kivernisis to panepistimio min milate kalitera an den 3erete ti simvenei gt to panepistimio kiprou an k dimosio einai autonomo.akomi ligo tha mas pite oti eisaste k epanastates kata tis kivernisis afou exete foni! eleos pleon!! en pasi periptosi opos eipate o kathe enas vlepei ta pleonektimata k meionektimata t kathe panepistimiou k epilegei. nomizo to kalitero tha itan na anagnorize o kathe enas ta kala kathe panepistimiou. opos proanafera se proigoumeno minima m asfalos iparxoun foitites p a3izoun na spudasoun auto p theloun k g ton a i ton b logo den mporesan na perasoun se kapio panepistimio k etsi epele3an idiotiko. auto p exo omos na po einai oti vlepo para pollous p pote den ithelan na diavazoun k pragmatika den ta evgazan pera sto sxoleio k tora vriskonte se kapio idiotiko k spudazoun… dld g ola lisi einai to idiotiko? gt? oloi kalou ite kakou epipedou mathisis prepei oposdipote na spudasoun? den iparxoun alloi tomeis apasxolisis? kapu edo teliwnw… den tha mpo ston kopo na 3anasizitiso auto to thema gt katanta kourastiko…otan den iparxei sinennoisi k alla leme k alla katalavoume!

  14. vasika joshoua mou apo oti ekatalava esena ftaioun sou ola… den ftaiei omws to panepistimio an to kisats kai i kivernisi leitourgoun katw apo dikous tous sigkekrimenous kanonismous. einai nomizw antilipto apo olous oti to epipedo spoudwn tou ucy einai anwtero apo ta idiwtika (eimai kathimerina anamesa se foitites apo kathe topo…). deuteron simfwnw oti to panepistimio den prosferei evreia epilogi apo apo kateuthinseis. skefteite omws oti den exei kai ti dinatotita na apasxolei megalo arithmo foititwn(4500 peripou, arithmos apeiroelaxistos se sxesi me tis elladas). einai ena kainourgio sxetika panepistimio kai twra arxise na anavathmizetai kai na xrizontai nea ktiria. kai arxizoun na prosthetontai neoi kladoi, ara ipomoni. twra to kisats…auto ki an thelei allagi. to exw episkeftei 2-3 fores kai pragmatika ginetai xalia douleia. ontws den 3eroun ti tous ginetai. gia mia anagnwrisi spoudwn (brother) apo panepistimio elladas xreiastikan sinexeis episkepseis gia ena xrono. anw simperasma: ftaiei i kivernisi kai to ipourgeio

  15. I seldom leave responses, however i did a few searching and wound up here Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εμείς Παπάες,Εμείς Τατάες. | Ιστοριες της Νεας Ληδρας. And I actually do have 2 questions for you if it’s allright. Could it be just me or does it look like a few of the remarks appear like left by brain dead visitors? 😛 And, if you are posting at additional sites, I’d like to follow anything fresh you have to post. Would you list of every one of all your shared pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  16. To panepistimio kiprou epidi ine dimosio den exi anagki ta lefta ton fititon etsi exi poli psilo epipedo.Ta idiotika panepistimia den exoun to epipedo tou panepistimiou kiprou (osoi exoun antitheti apopsi na pane panepistimio kiprou na to katalavoun).Oloi oi kipriooi tha ginoun epistimones!!!Auto einai dikaioma tou kathenos ALLA oi pio polloi einai adais asxetoi kai kataligoun sta idiotika panepistimia kai oloi telionoun xoris mia basiki morfosi (epidi poli apla plironoun kai pernoun ta mathimata).Me apotelesma to oniro tou kipriou goniou kai tou paidiou tous na gini episimonas ginete pragmatikotita me evkolo tropo.Otan tha vgi stin agora ergasias o “epistimonas” apo to idiotiko panepistimio den tha mporesi na vri ergasia gt poli apla den tha exi mia vasiki gnosi, me auto exoume pollous neous me ptixia anergous (i na doulevoun se periptera i kati telios diaforetiko).Oloi exoun dikaioma sti mathisi alla na katsoun na diavasoun afou plironoun pou plironoun.Eimai fititis idiotikou panepistimiou kai xero ti ginete.Episis tha thela na anafero oti iparxoun kai exisou kaloi fitites kai sta idiotika.Episis eimai kata tou oti sto panepistimio kiprou epidi theli na diatirisi psilo epipedo, ta mathimata pou didaskontai einai poli pio diskola apo ta idiotika.Auto einai kalo os ena simio, iparxoun mathimata pou den einai anagkaio na einai toso diskola.(ta pio pano einai PROSOPIKI m apopsi).

  17. Apple iPod World provides free information, reviews on all products related to the Apple iPod, these include the iPod Classic, Touch, Nano and Shuffle.

  18. Μιραντα

    Υπαρχει ενδεχομενο να ερθω στο πανεπιστημιο κυπρου για σπουδες ιατρικης!!!
    Θα ημουν ευγνωμων για πληροφοριες σχετικες….
    Επιπεδο σχολης , καθηγητων κλπ

  19. Suggested Site

    Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εμείς Παπάες,Εμείς Τατάες. | Ιστοριες της Νεας Ληδρας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *