Μετα την πτώση

Πριν να ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας, ούλλοι ανησυχούσαν. Οι παραπάνω, εβασίζουνταν σε προειδοποιήσεις κάποιων πολιτικών, ότι αν ανοίξει η Λήδρας, εννα παττίσουν τα καταστήματα της Λήδρας της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εφκένναν οι καταστηματάρχες τζιαι εφωνάζαν ότι εννα παέννει ο κόσμος ποτζί να ψουμνίζει επειδή εν ποιο φτηνά, ότι εννα κλείσουν, εννα πεινάσουν οι οικογένειες τους, εννα ππέσει η κίνηση. Εκάμαν το ότι, άμα αννοίξει η Λήδρας, εννα δημιουργηθεί ένα οικονομικό κραχ άνευ προηγουμένου στην Λευκωσία.

Το Σαββατοκύριακο, επήα θκύο φορές στην Λήδρας τζιαι επερπάτησα.

Μιλούμε ότι εν είσιεν τόπο να αναπνεύσεις που τον κόσμο τον πολλή. Εγίνηκεν η Λήδρας κάτι σαν Oxford Street, αλλά αντί για καστρίσιηες Εγγλέζους είσιεν μόνο Κυπραίους με τα κοπελλούθκια τους τζιαι τες γενέτζιες τους.

Ακόμα τζιαι στο Μακτόνταλτς, έπρεπε να κλείσεις τραπεζάκι για να κάτσεις. Κόσμος πας τα λασάνια, πας τα παγκάκια, πας του αναδυόμενους πασσάλους, πας τα δεντρά, όπου έσιει τόπο να κάτσει ή να κουμπίσει πλάσμα, είσιεν κόσμο τζιαι εμάσαν σίταρο, παμπάτζι τζιαι Πικ Μακ.

Είσιεν πολλούς Τουρκοκύπριους. Για ακόμα μια φορά, εκατάλαβα ότι ο μόνος τρόπος να τους ξεχωρίσεις, εν άμα δώκεις βάση στην ομιλία τους. Βασικά, εν όπως εμάς που μιλούν, με τζίνο τον άγριο, κτυπητό τρόπο, απλά στην πολλή την ώρα εν φκάλλεις γρι που ότι λαλούν οπόταν καταλήγεις ότι εν Τούρτζικα που μιλούν.

Τα καταστήματα, ήταν ανοιχτά ως η ώρα 8-9 την νύχτα. Όσοι πουλούν πράματα τούτες τες μέρες, πρέπει να εκάμαν κύριο πάσκα. Εκάμαν τα παλλούτζια τους χρυσά.

Τζιαι έρκουμαι τζιαι λαλώ.

Πούντο τζιαι επίαν ούλλοι ποτζί να ψουμνήσουν;

Πούντο τζιαι εκλείσαν τα Ελληνοκυπριακά καταστήματα;

Οι πολιτικοί, που επροειδοποιούσαν για καταστροφή, που εχαθήκαν τωρά;

Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι πολιτικοί πλάθουν θεωρίες συνομωσίας τζιαι προσπαθούν να επιβάλουν τες απόψεις τους φοιτσίαζοντας τον κόσμο. Ο κόσμος απλά πιστεύκει τους χωρίς να μπαίνει στον κόπο να το ψάξει.

Η Λήδρας άνοιξε επιτέλους.

Πρέπει να απαιτήσουμε να ανοίξουν ούλλοι οι δρόμοι που ενώνουν την παλία Λευκωσία. Να γίνουν πλακόστρωτοι, να σαστούν τα κτήρια (όι να τα σύρουν τζιαι να κάμουν Δε Μόλλ), να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν καταστήματα τζιαι να κατοικίσουν τζιαμέ, να γίνει η Λευκωσία η νεοκλασική, πανέμορφη πρωτεύουσα που πρέπει να είναι.

Να μπορούμε να γυρίζουμε περπατητοί άνετα σε ούλλη την πόλη. Να ξαναγεμώσει ζωή τζιαι ανθρώπους να κάμνουν αλισβερίσια. Εν ούλλα που το κέντρο της Κύπρου, την πρωτεύουσα που εννα ξεκινήσουν, άμα τα καταφέρουμε δαμέ, τα άλλα εννα έρτουν μόνα τους.

15 comments

  1. Η Λήδρας δεν άνοιξε. Το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας άνοιξε.

  2. Ούτε και τα μυαλά.

  3. “να γίνει η Λευκωσία η νεοκλασική, πανέμορφη πρωτεύουσα που πρέπει να είναι”
    αααχχ τζαι καρτερώ την τούντη μέρα…ή που εν να πλουτίσουμε ούλλοι τζαι να γοράσουμε που ένα σπίτι τζαι να το σάσουμε ή εν να καρτερούν τούντην ώρα τζαι τα αγγόνια μου!

  4. Ερμμ….
    Δηλαδή ρε Γίωργο, άμα αννοίεις την πόρτα του σπιθκιού σου,εν αννοιείς το σπίτι σου εσυ,λέμε τώρα..
    Επειδή το σχόλιο σου εννεν απλά άστοχο,εν άκυρο.
    Αφου ένας δρόμος ένι τα ευλοημένα μου,αμα άνοιξε το οδόφραγμα που τον εχώριζε,εν άνοιξεν η οδός;

  5. Πον να γινεί ομοσπονδία τζαι ννα φύουν οι στρατοί που μες την μέσην, όπως οι μαχαζάτορες της Λήδρας κάμνουν τα παλλούτζια τους χρυσά, έτσι εν να τα κάμνουν τζαι οι Λεμεσιανοί ξενοδόχοι τζαι οι Πάφιοι Λουκκουμοπούληες με την τουρκοκυπριακήν μεσαίαν τάξην πον να ρκετε να κάμνει τουρισμόν στες παλιές της γειτονιές. Τζαι πον να γινεί η οικονομική συνεργασία στην ανατολικήν Μεσόγειον φλέβα ζωής για ούλλους της τους Λαούς, πον να κάμνουν αλις βερίσιη Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, πον να μεν ισπαταλούν τους πόρους τους πας τα σιερικά τζαι τα παρούθκια τζαι ννα γεμώννει η πούγκα του κόσμου λίραν, όπως εχαθήκαν οι κασάνδρες που επροβλέψαν την καταστροφήν των μαχαζιών της Λήδρας, έτσι εν να χαθούν τζαι τζείνοι που εφοητσιάσαν τον κόσμον ότι η λύση εν να παττίσει τους Παφίτες τζαι τους Λεμεσιανούς ξενοδόχους τζαι ντιβέλοππερς. Ήδη εχαθήκαν. Ακούσατε τίποτε τον Κόκον Νικολάου τον τελευταίον τζαιρόν;

    @Αγρινόν πολλές φορές βάλλεις δίπλα δίπλα 3-4 λέξεις τζαι με καθηλώννεις. Πρέπει να είσαι ετοιμόλοον θυλαστικόν αν σε γνωρίσει κάποιος που κοντά.

  6. ta idia mas elegan kai gia thn lysh tou kypriakou… oi gia oikonomiko krax oi to ena oi to allo..

    mhpws telika prepei na stamatisoyme na akoume tis klanies tous?

  7. Αγρινό, αν ήταν σπόντα για μένα, καλό θα ήταν να την πεις ευθέως.

    Joshoua, η Λήδρα είναι δρόμος μετ’ εμποδίων. Για να περάσεις, πρέπει να περάσεις από τους Ε/Κ και Τ/Κ μπάτσους και να δείξεις ταυτότητα ή διαβατήριο. Η Λήδρας θα θεωρηθεί ανοιχτή όταν φύγουν τα εμπόδια. Μέχρι τότε, το διάβα της Λήδρας εν έμμεση αναγνώριση του Τ/Κ παράνομου καθεστώτος. Εγώ θα πήγαινα; Όχι, αλλά δεν θα κατέκρινα κάποιον που πάει να δει τον σπίτι που έμενε παιδί.

    Το παράδειγμα της πόρτας του σπιτιού μου εν άτοπο τζιαι ξέρεις το, άρα εν μπαίνω καν στη διαδικασία να το συζητήσω.

  8. “Ο κόσμος απλά πιστεύκει τους χωρίς να μπαίνει στον κόπο να το ψάξει.” Joshoua δύστυχως αυτή ήταν πάντα η αδυναμία της πλειοψηφίας του κόσμου. Δεν έχει μάθει να επεξεργάζεται την πληροφορία πριν την αποδεχτεί. Σε αυτή την αδυναμία, που δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του Κυπραίου, βασίζονται και οι πολιτικοί και μας γεμίζουν με ψέματα. Πόσες φορές δεν σου έτυχε να εκνευριστείς με κάποιο που υποστήριζε κάτι με πάθος και το θεωρούσε δεδομένο επειδή απλά το είπε ο τάδε ή το ακουσε από το τάδε κανάλι; Γι’ αυτό όποιος θεωρεί τους κυπραίους σhιεηττάνηες να το ξανασκεφτεί.

  9. anoiksen, parakatw… emenan touta ta oramata tou aceras gia “aeifora oikonomiki anaptiksi” kai alles outopies peri ploutismou, me afinoun adiafori. De zigizontai ola me ta xrimata re paidia. Den einai ola emporefsima, oute oi agorapolisies kai to na kanoun kapoioi ta palloutzia tous xrisa to zitoumeno. En mou areskete oute o tropos pou skefteste pou na men pw. Eisasten polla ilistes. En tziai ftaite, oulloi etsi skeftontai, telospantwn,
    Xristos anesti se (gia) olous!

  10. Έννεν θέμα υλισμού.
    Εν θέμα επιβίωσης τζιαι συμφιλίωσης.
    Που την άλλη,αντικρούουμε τα επιχειρήματα που ελαλούσαν τόσο καιρό για να μεν ανοίξει η Λήδρας.

  11. Ρε Δοκισήσοφη, εν η οικονομία ποννα λύσει το Κυπριακόν τζιαι τίποτε άλλο. Εν μέσα που τες οικονομικές συναλλαγές που εννα ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 2 κοινοτήτων. “It’s the economy, stupid” που έλεγε τζιαι ο Κλιντον το ’92

  12. Etoimasteite loipon na afisoume tous epixeirimaties kai tis megales etaireies na lisoun to kipriako. Areskei mou pou prin efonazete gia ton Papadopoulo kai ta oikonomika tou simferonta me tous epixeirimaties san deksameni skepsis kai ta skandala me tous deiktes domisis ktl.
    Egw den niothw aneta na mou orizoun ti zwh oi epiloges merikwn gia tin epitefksi tou megaliterou dinatou oikonomikou tous simferontos. Tha mou peis, poia alli lisi iparxei, kai tha me apokaleseis ilithia opos o Klinton. Kanto elefthera. Emena touta ta pare dose kai oi simfonies pou skopo exoun na diatirisoun to megalo kefalaio kai na zigisoun ta simferonta twn dinatwn me fovizoun.
    Kai de milw gia tous mikromagazatores tou makridromou. Milw gia to gegonos oti apo to 2003, enw to psevdokratos itan etoimo na paradosei ta opla me tin ftoxia , tin apomonosi kai tin eksathliosi kai na dektei tin opoia lisi (pragma pou ekane) meta, me tin dianoiksi twn odofragmatwn kai tin athroa kathodo dikwn mas se kazina, ksenodoxeia, epixeiriseis ktl kataferan me ta ekatomiria pou dioxetefthikan na anastisoun tin oikonomia tous xoris i Agkira na mpei se idietero kopo.
    Kai afto den einai tipota ana thimithei kaneis to revma polisewn twn prosfigikwn periousiwn pou akolouthise. Oi pyles epesan apo tote.
    Twra apla eimaste ouraoi twn ekseliksewmn kai ermaia tis opoias apofasis tou katoxikou kathestotos, etoimoi na xeirokrotisoume variestimena kai na katefthnthoume sto plisiestero loukoumatzidiko.(“lokma cafe” opws to laloun kai oi “sympatrwtes mas” apenanti)

  13. Δόκη κάπου συμφωνώ τζαι κάπου διαφωνώ μαζί σου. Οι οικονομικές συναλλαγές είναι για να γλυκάνεις τους φτωχούς (στην σκέψη, αυτούς που δεν λαχτά άλλως πως ο εγκέφαλος τους παρά πωλώντας τζαι γοράζοντας με στόχον να γεμώσουν το πουντζίν τους). Παρά να τραβούν πιστόλια τζαι μαισιαέρκα όπως εκάμναν στο παρελθόν καλλύττερα να ασχολούνται με αγοροπωλησίες μέσα στα πλαίσια των κανόνων της ΕΕ που δεν αφήννει κανέναν να σκοτώννει για να πιάσει παραπάνω. Εν τω μεταξύ, εμείς οι άλλοι των οποίων η ζωή αρχίζει εκεί που τελειώνει ο ππαράς, μπορούμεν να συνεχίσουμεν να ζήσουμεν στο περιθώριον αυτής της μεγάλης πάρζας. Καλλύττερα στο περιθώριον της πάρζας παρά στο πειθώριον των πυροβόλων. Προς το παρόν ζούμεν στο περιθώριον τζαι των δύο.

    Διαφωνώ με την εκτίμησην ότι τωρά οι τούρτζιοι εν καλλύττερα τωρά. Καταλάβουν πολλά καλά ότι δεν θα μπορέσουν να κάμουν χαϊριν χωρίς να έχουν μιαν πραγματικήν χώραν. Η χώρα τους, άσχετον που περιπέζουμεν το ρίκ που την λαλεί ψευδοκράτος, είναι τζαι στην ουσία ψευδοχώρα. Όσον γεύκουνται που την ελληνοκυπριακήν καταναλωτικήν κοινωνίαν τόσον τους τραβά σαν τον μαγνήτην, τόσον θελουν παραπάνω. Που το 2004 ως τωρά εν τζείνοι που οδηγούσαν τον γάδαρον. Τωρά νομίζω ότι η δική μας πλευρά κάμνει παραπάνω κουμάντον των γεγονότων. Άις τους ππαραόπιστους τζαι τους υλιστές να κάμνουν αλις βερίσιη τζαι να απασχολούν τους ππαραόπιστους τζαι τους υλιστές τους ποτζιεί. Ας έβρουμεν τζαι μεις τους αθρωπιστές τους ποτζεί να κάμουμεν το δικόν μας αλις βερίσιη. Ποτζιεί έχει παραπάνω που ποδά διότι μες τους φτωχούς βρίσκεις εξ ανάγκης παραπάνω.

  14. dokisisofi

    Σεβαστό αυτό που λες και με βρίσκει σύμφωνη στο θέμα της επικοινωνίας των εκατέρωθεν ανθρωπιστών. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τα άλλα που θα γίνονται στην πλάτη μας και να αφεθούμε να μας ορίζουν όλους οι αποφάσεις των ππαραόπιστων. Κακά τα ψέματα, δεν είναι μόνο λεφτά που διαμοιράζονται, αλλά και γην και ύδωρ. Στα οποία θα κατοικήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Στα τούρκικα παζάρια με τους κύκλους τους δικούς μας (δυστυχώς) εχάσαμεν προκαταβολικα (άκουσον άκουσον) την Καρπασία (την μόνη περιοχή όπου ζουν εγκλωβισμένοι).Τώρα να δούμε με το λιμάνι της Αμμοχώστου τί θα γίνει.
    Δύσκολο πρόβλημα το κυπριακό τελικά….

  15. ttoppouzokypraios

    Ελέγξαμε τους ποδά τα αλισβερίσια που κάμνουν μεταξύ τους οι “δικοί” μας τζιαι εν να τα κάμουμε σσιόνι τζιαι με τους τουρκοκύπριους… Εν τυχεροί που με την λίρα που εσσιονόστικε ποτζιεί τα τελευταία 2-3 χρόνια τουλάχιστον εν έχουν πλέον την ανάγκη μας ή τουλάχιστον εννεν τόση πολλή η ανάγκη τους πας το οικονομικό θέμα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *