Ο Γάρος.

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα, τραγούδια, ακόμα τζιαι βιβλία, που να ασχολούνται με τον Κυπριακό γάρο.

Ο Κυπριακός γάρος, είναι ένα σπάνιο ζώο που ζει κυρίως σε όλη την επικράτεια της νήσου Κύπρου, στην Μεσόγειο θάλασσα. Συναντάται όμως, ανα το παγκόσμιο, άλλοτε σε μικρές ομάδες και άλλοτε σε μεγάλες κοινότητες.

Ο Κυπριακός γάρος, ξεχωρίζει απο τους υπόλοιπους γάρους, κυρίως απο τα κοινωνιολογικά του χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν και αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, μοναδικό σε όλη την πλάση.

Μερικά χαρακτηριστικά του θα αναφέρω στην συνέχεια.

Κυπριακός γάρος είναι, ο γάρος που άμα σίεσει πάνω του το κοπελλούι του τζιαι τύχει να μέννεν έσσο, αλλάσει το τζιαι πετάσσει ή θάφκει το πάμπερς όπου έβρει. Πολλά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς μπορείτε να εντοπίσετε στις οικογενειακές παραλίες του Μακένζυ.

Κυπριακός γάρος, είναι ο γάρος που καταφέρνει να πετάξει τα ποιο απίθανα σκουπίδια στα πιο απομακρυσμένα και καθαρά σημεία του νησίου. Για παράδειγμα, ο γάρος που πετάσσει μανταρινόφυλλα τζιαι παττιχόφυλλα στες σπηλίες της θάλασσας του Ακάμα. Επίσης, ο γάρος που πετάσσει σακκούλα με τυρόπιττα τζιαι γαλατούι που τον φούρνο, στην μέση του μονοπαθκιού της φύσης στην μάντρα του Καμπιού.

Κυπριακός γάρος, είναι ο γάρος που αμα δει το φανάρι τζιαι μάσιετε να άψει κόκκινο, αντί να ελαττώσει τζιαι να σταματήσει, πατά του αυτοκινήτου τζιαι όποιον πάρει ο χάρος (ή ο γάρος αν θέλετε). Η συμπεριφορά αυτή του Κυπριακού γάρου πολλές φορές τον φέρνει σε ρήξη με άλλους Κυπριακούς γάρους η οποία πολλές φορές καταλήγει σε χειροδικίες ή στην καλύτερη περίπτωση σε αλληλοβρισίματα.

Κυπριακός γάρος, είναι ο γάρος που πάει στο σινεμά (ή σε άλλους δημόσιους και ήσυχους χώρους) τζιαι αντί να κλείσει το κινητό τζιαι να κάτσει ήρεμα τζιαι πναστά να δει το έργο, πίαννει την κουβέντα με τους παρέες του τζιαι μιλά δυνατά για τον παίκτη που εννα γοράσει η ομάδα του ή για την σούβλα που εκάμαν τις προάλλες στα Πλατάνια.

Κυπριακός γάρος, είναι ο γάρος που αγνοεί επιδεικτικά κάθε είδος ουράς αναμονής σε οποιοδήποτε μέρος. Για παράδειγμα, ο γάρος που κουντά να μπεί πρώτος για να γοράσει παγωτό που τον Ηράκλη ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν την σειρά τους. Επίσης, ο γάρος που βουρά να πάει να εξυπηρετηθεί πρώτος στο ταμείο της τράπεζας με την δικαιολογία “Εγώ βιάζουμαι” ή επειδή απλά εν κουμπάρος με τον ταμία.

Τελευταίο (αλλά όχι έσχατο) χαρακτηριστικό του Κυπριακού γάρου που θα αναφέρω σήμερα, είναι η συνήθεια του να μην ζητά ευγενικά αλλά να απαιτεί. Οι λέξεις “Παρακαλώ” ή “Ευχαριστώ” δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του Κυπριακού γάρου. Παραδείγματος χάρην, ο Κυπριακός γάρος θα πει “Ένα καφέ τζιαι νάκκον άξιππα” και σε καμία περίπτωση “Μπορώ να έχω ένα καφέ, παρακαλώ”.

Ο Κυπριακός γάρος δεν πρέπει να συγχύζεται με το αξιολάτρευτο, γκρίζο γαϊδουράκι που ζει επίσης στην Κύπρο και επιβάλλετε να τυγχάνει περίσσιας εκτίμησης.

4 comments

 1. Κυπριακός γαρός είναι αυτός που τρέχει με το αυτοκίνητο του σε δρόμο με νηπιαγωγείο/σχολειό.

  Κυπριακός γαρός είναι αυτός που κρατεί μωρό στην αγκαλιά του και το τσιαρο στο στόμα.

  Κυπριακή γαουρα είναι αυτή που είναι έγκυος και καπνίζει!

  Joshua πρέπει να συμφωνήσεις μαζί μου ότι το τελευταίο εν το κορυφαίο!

 2. ευτυχώς που έβαλες τζιήνην την τελευταίαν ατάκαν γιατί έτζιαι φταίουν σε τίποτε τα καημένα τα γαουρούθκια.

  το πιο τοπ που τζιήνα που είπες που εν πραγματικά ακατανόητο είναι τζιήνον με τα σκουπίθκια. θυμώννω πολλά.

 3. stalamatia

  Mα εν γι’αυτό που αποκαλούν οι καλαμαράες ο ένας τον άλλο Κυπριακό γαϊδούρι είσαι? χα χα χα .
  Όχι όχι παρομοιάζουν ο ένας τον άλλο με τα τετράποδα γαιδουράκια μας που είναι εύσωμα ,δεν ήξεραν ότι έχουμε και πιο μεγάλα.
  Να είσαι καλά για το μήνυμα που στέλνεις.

 4. Ου μάνα μου, εγινήκαμεν θκυό. Μα το θεώ πριν λλίες μέρες, που επία θάλασσα τζαι θόρουν τα χαρτούθκια τζαι τα ποτσίαρα, εγύρισεν μου, τζαι ελάλουν ελάλουν (έγραφα δηλαδή)…. τζαι τα νεύρα εν μου επεράσαν.

  τζαι προσθέτω, κρις, κυπριακή γαούρα εν η μάνα που κρατά το μωρόν της τζαι προσπερνά το δρόμον ΧΩΡΙΣ καν να κοιτάξει αν έρκουνται αυτοκίνητα, απλά μουντάρει. εν απίστευτον το πόσες φορές μου έτυχεν. έθελα να κατεβώ να της δώκω πάτσους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *