Οι Πίθηκοι

Σκεφτείτε το εξής πείραμα.

Ένα δωμάτιο.

Στην μέση του δωματίου κρέμμεται που το ταβάνι, μια μπανάνα. Κάτω που την μπανάνα υπάρχει μια στημένη σκάλα.

Στο δωμάτιο βάλλουμε 10 πίθηκους.

Η φυσική εξέλιξη είναι το ότι οι πίθηκοι θα δούν την μπανάνα τζιαι σε κάποια φάση θα προσπαθήσουν την φτάσουν, ανεβαίνοντας στην σκάλα.

Όποτε προσπαθήσει ένας πίθηκος να φτάσει την μπανάνα εμείς βρέχουμε τον με μια μανίκα με πιεσμένο παγωμένο νερό, αποθαρρύνοντας τον.

Με τούτη τη λογική, σε κάποια φάση οι πίθηκοι θα σταματήσουν να προσπαθούν επειδή εννα συνδέσουν την μπανάνα με την ψυχρολουσία.

Αντικαθιστούμε τον ένα πίθηκο, με κάποιον άλλο ο οποίος εν ξέρει την υπόθεση με την μπανάνα τζιαι την ψυχρολουσία.

Οπόταν, μόλις βλέπει την μπανάνα να κρέμμεται τζιαι κανένα να μεν προσπαθεί να την πίασει, αποφασίζει να φκεί για να την πίασει.

Οι υπόλοιποι πίθηκοι ξεκινούν να φωνάζουν τζιαι να τον αποθαρρύνουν επειδή τζίνοι επάθαν την πρίν.

Έτσι τζίνος, χωρίς να ξέρει τον λόγο, αποφασίζει να μεν ανεβεί να πίασει την μπανάνα.

Σιγά, σιγά αντικαθιστούμε ένα, ένα τους πιθήκους, με καινούργιους πιθήκους που εν ξέρουν την αρχική κατάσταση με την μπανάνα.

Λογικά σε κάποια φάση, θα έχουμε ένα κοπάδι με πιθήκους, που θα θωρούν την μπανάνα, αλλα εν θα πιέννουν να την πίαν, χωρίς να ξέρουν τον λόγο.

Έτσι νίωθω ότι έγινε τζιαι στην Κύπρο σε σχέση με το εθνικό πρόβλημα.

Με την διαφορά ότι η πρώτη γενία των πιθήκων εν ακόμα (μερικώς) ζωντανή.

Υπήρξαν πολλά προβλήματα κάποτε, ανθρώποι τζιαι που τες δύο πλευρές επροσπαθήσαν να ζήσουν ειρηνικά, να εύρουν μια λύση, να συνεργαστούν. Για διάφορους λόγους εν τα εκαταφέραν.

Είτε επειδή θα τους εκατηγορούσαν για προδότες, είτε μπορεί να ερισκάραν την ζωή τους, είτε απλά επειδή οι ατμόσφαιρα τζιαι η καταστάσεις εν επιτρέπαν μια ειρηνική συμβίωση.

Έτσι σήμερα, είμαστε μια χώρα γεμάτη “πιθήκους”, τζιαι που τες δύο πλευρές. Μες την μέση του δωματίου, κρέμμεται μια “μπανάνα” που εν η ειρήνη τζιαι η ευημερία του νησιού.

Ούλλοι καθούμαστε που κάτω τζιαι θωρούμεν την. Οι παραπάνω εν δοκιμάζουν καν να την αγγίξουν, να την δοκιμάσουν, χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Έτσι τους εμάθαν οι προηγούμενες γενίες.

Όσοι δε αντιδράσουν τζιαι διερωτηθούν, γιατί εν τζιαμέ η “μπανάνα” τζιαι εν την κατεβάζει κανένας, τζιαι δοκιμάσουν να την φτάσουν, αμέσως οι υπόλοιποι “πίθηκοι” φωνάζουν τζιαι αποθαρρύνουν τον.

Το ερώτημα είναι, εννα βρεθεί ποττέ ένας πίθηκος να κατεβάσει την “μπανάνα”, να την δοκιμάσουμε ούλλοι να δούμε αν μας αρέσει, οξά εννα καθούμαστε με τα σίερκα δεμμένα τζιαι να την καρτερούμε είτε να ππέσει, είτε να σαπίσει τζιαι να μέν τρώετε;

5 comments

 1. Σαν πίθηκοι με συνείδηση, μπόρουμε να εξηγηθούμε ο ένας με τον άλλον. Μπόρουμε να σκεφτούμε. Μπορούμε να συλλήψουμε μια ιδέα, μια θεωρία τζιε μετά να την υλοποιήσουμε.

  Οι πίθηκοι πρέπει να μουντάρουν ούλλοι σαν ομάδα, να γράψουν στα αρχίδια τους τί σκέφτουνται οι άλλοι πίθηκοι, ή να τους κουρτίσουν τζιε να ποσπάσουν την μάνικα.

  Τωρά ποίος εννα φάει την μπανάνα, άλλη κουβέντα.

 2. Εν θα εμπορουσα να εβρω καλυττερην παρομοίωσην!!!!!

 3. Εξαιρετικό κείμενο, έδωσες τη διάσταση τη ψυχολογική με πολλή ακρίβεια τζαι πολλή παραστατικότητα. Που την γωνιά την επιστημονική της ψυχολογίας το κυπριακό τζαι οι αντιδράσεις μας στο ζήτημα εν μια συμπεριφορά που αναπτύσσεται ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφεις, εξελικτικά δηλαδή η αντίληψή μας στο κυπριακό εδιαμορφώθηκε έτσι. Άρα τζαι η λύση του προβλήματος έγκειται στο πώς θα αλλάξουμε τον ρου της εξέλιξης της συμπεριφοράς. Τούτο εν που κάμμει το πρόβλημα να θέλει πολύ commitment, τζαι συναισθηματικό τζαι που άποψη χρόνου.

 4. logika, me tous pithikous tha perimename na simvi i legomeni “aposvesi”.Diladi, na ksexasou se kapia stigmi ti sindesi psixrolousia-mpanana (afou pleon en tha simveni), k etsi ena ksanadokimasoun na tin piasoun.tora me tous anthropous en iksero ti ginete…Fenete oti, oute kan oi aploi kanones mathisis en pianou pano mas.

 5. “Το ερώτημα είναι, εννα βρεθεί ποττέ ένας πίθηκος να κατεβάσει την «μπανάνα», να την δοκιμάσουμε ούλλοι να δούμε αν μας αρέσει, οξά εννα καθούμαστε με τα σίερκα δεμμένα τζιαι να την καρτερούμε είτε να ππέσει, είτε να σαπίσει τζιαι να μέν τρώετε;”

  Εν το ίδιο μια κακή λύση με το να φάεις μια μπανάνα δηλαδή. Απλοποιησες πολλά τα πράματα φιλε μου…
  Επίσης, προσωπικά πιστεύκω ότι ήδη εσάπισε η “μπανανα” μας…ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *