Η γενιά μου

“Εσείς οι νέοι, εν έσιετε ιδανικά. Εν γιαυτό που επουλήθηκε η μισή Κύπρος στους Τούρκους. Έτσι όπως πάμε εννα την πουλήσετε ούλλη.”

Τούτη εν μια κουβέντα που ακούω συχνά που άτομα στην ηλικία των γονίων μου. Η γενία του πενήντα, η γενία του εξήντα, η γενία που έζησε τον πόλεμο, η γενία που εδυσκολεύτηκε.

Η γενία που μας ανάγιωσε.

Το ότι οι νέοι εν σήμερα εν έχουν ιδανικά, εν μια πολλά αόριστη κουβέντα.

Η λέξη ιδανικό, όπως την καταλαβαίνουν οι παλίες γενίες, εν μια κατασκευασμένη λέξη που προσδιορίζει οικουμενικούς, γενικευμένους τζιαι κοινωνικούς στόχους. Τα ιδανικά τούτα, εν άυλα, οπόταν δεν μπορείς να τα δείς ούτε μπόρεις να τα αντιληφθείς στην ολότητα τους.

Απλά εδημιούργησεν τα κάποιος, λαλούν σου ότι υπάρχουν τζιαι εσύ πρέπει τυφλά να πιστέψεις τζιαι να αφιερώσεις την ζωή σου να τα προωθάς τζιαι να τα υποστηρίζεις.

Η πατρίδα για παράδειγμα. Ακόμα σιειρόττερο παράδειγμα, η θρησκεία.

Τούτα εν τα δύο βασικά “ιδανικά” που εδημιουργήσαν οι προηγούμενες γενίες τζιαι απαιτούν που εμάς να προσαρμόσουμε την ζωή μας ανάλογα με τις απαιτήσεις των εν λόγω “ιδανικών”.

Απο ανέκαθεν, στις κοινωνίες των ανθρώπων, υπάρχουν μεγάλες μερίδες ανθρώπων που δεν έχουν άποψη, ούτε στόχους. Οι πλείστοι που τούτους τους ανθρώπους, απλά επαναλαμβάνουν τζιαι μεταφέρουν στην γενία τους, αξίες τζιαι ιδέες που επαραλάβαν έτοιμες.

Δηλαδή, πράματα που εκληρονομήσαν που τες προηγούμενες γενίες τζιαι ποττέ εν εμπήκαν στον κόπο να αμφισβητήσουν. Απλά βολεύκουνται να τα αναπαράγουν τζιαι να διατηρούν το κατεστημένο.

Υπάρχουν όμως, όπως υπήρχαν πάντα τζιαι έτσι τζιαι στην γενία μου, άνθρωποι προοδευτικοί.

Άνθρωποι, που έχουν άποψη, γνώμη, που θέλουν, προσπαθούν τζιαι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας.

Τούτοι οι άνθρωποι, οι προοδευτικοί, αποκλείεται να μάχονται για τους ίδιους στόχους (ή αν θέλετε “ιδανικά”) με τις προηγούμενες γενίες.

Αν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που υποστηρίζει ότι εν προοδευτικός τζιαι την ίδια ώρα προβάλλει τζιαι προωθεί ηθικές αξίες τζιαι πρότυπα του στύλ “Κύπρος, Ελλήνων, Χριστιανών” τότε εν πολλά βαθκία γελασμένος.

Η γενία μου, έσιει απίστευτα ικανούς ανθρώπους.

Έξυπνους, μορφωμένους, ευαίσθητους, φιλειρηνικούς, ακτιβιστές, προοδευτικούς.

Εν οι άνθρωποι που οργανώνουν εκδηλώσεις όπως εν το αντιφασιστικό φεστιβάλ τζιαι το Critical Mass. Που σύρνουν μπανάνες στους αστυνομικούς τζιαι κάμνουν οργανώσεις όπως εν το AlertCY.

Που νοικιάζουν λιώμενα τζιαι κάμνουν τα δικοινοτικά καφενεία, όπως ήταν το Gardash.

Μπορεί όχι όλοι, αλλά πολλοί που την γενία μου εν μασούν το παραμύθι ότι υπάρχει ένας ξένος δάκτυλος που θέλει την Κύπρο να παρακμάζει. Εν οι ίδιοι που αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα στην Κύπρο έννεν το Κυπριακό.

Το πρόβλημα στην Κύπρο, εν οι άνθρωποι που θέλουν το Κυπριακό να παραμένει πρόβλημα.

Εν απαράδεκτο, απο μέρους της προηγούμενης γενίας να περιμένει που την γενία μου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, που εδημιουργήσε η ίδια, με τους ίδιους λανθασμένους τρόπους που εχρησιμοποιήσε τζείνη.

Η γενία μου εβαρέθηκε τον πόλεμο τζιαι μπορεί να θωρεί μπροστά, πάνω που τα συρματοπλέγματα τζιαι τες γραμμές.

Η γενία μου εν έσιει τα “ιδανικά” σας, αλλά τουλάχιστον έσιει καθαρές, αυθεντικές αξίες.

Γιαυτό τζιαι έσιει πιθανότητες να κλείσει τες φάλιες που άνοιξε η γενία σας.

16 comments

  1. Καλά όσα λαλείς φίλε αλλά όπως πολλά σωστά γράφεις “Μπορεί όχι όλοι”. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, εν παρισσότεροι. Τζαι όπως τωρά στους τζαιρούς μας υπάρχουν λίοι τζαι καλοί, το ίδιο υπήρχαν τζαι τότε. Μπορεί να μεν ήταν πολλοί γιατί ήταν πιο δύσκολοι οι τζαιροί, αλλά υπήρχαν, τζαι υπάρχουν ακόμα.

    Τούτο που εκατάλαβα εγώ με την παλιά γενιά είναι ότι εν είχαν τις ευκαιρίες που έχουμεν εμείς σήμερα. Τα βιβλία, την παιδεία, τα ταξίθκια, την τηλεόραση. Με τούτα ούλλα “αννοίει” ο νους του αθρώπου γι αυτό εν καλλύττερα να προσπαθήσουμεν να εξηγήσουμεν στην παλιά γενιά ότι αλλάξαν τα πράματα παρά να τους κατηγορούμε.

    Τόσα ξέρουν, τόσα κάμνουν..

  2. Ρίψασπις

    Φίλε, η “γενία” δεν είναι λέξη, η “γενιά” είναι.

  3. Συφφωνω τζιαι με τους δκυο σας.Οντως εισhε τζιαι παλια ανθρωπους προοδευτικους που τους εφαεν η πλειοψηφεια τζιαι τα “ιδανικα”.Εσhει τζιαι τωρα τζι εν πολλοι παραπανω αλλα πάλε εν λιοι σχετικα με τους “αλλους”.Οπως λαλει τζι ο terra τωρα έχουμεν παραπάνω ευκαιρείες να “ανοίξει” ο νους μας αλλα δυστυχώς,τζι ελπιζω ναν εγω που φταίω, με πολλόυς που εδόκιμασα να ανταλλάξω μιαν κουβένταν είσπραξα καχυποπτίαν τζι απογοήτευσην.Ακόμα τζιαι που πολλα πράματα που δκιαβάζω μες τα μπλοκς καταλάβω οτι τα παραπάνω εν επιφανειακά όπως τζιαι τζεινοι που τα γράφουν/λαλούν.Εσhει όμως τζι ανθρώπους που εν πραγματικοί τζιαι τούτον εν μεάλη παρηορκά.Εσhει τζι ανθρωπους που αντιδρουν οϊ επειδη το παίζουν αλλά κατ’επιλογη – στάση ζωης.Έχουμεν δρόμον κόμα…..

  4. Δεν εν μόνο ζήτημαν γενιάς. Εν ζήτημα κυρίως κκελλές.

    Τζιαι να μη ξεχνάμε, ηληκία, γνώσις, όνομα, χρήμα, αξίωμα, αρχαιότητης, μυϊκή δύναμις, τίτλος, χάρισμα, μπορεί να είναι τζιαι εργαλεία επιβολής εξουσίας, ακριβώς όπως τζιαι νεότης, φρεσκάδα, επαναστατηκότης.

  5. Κάθε φορά που ένας γηραιότερος λέει “εσείς οι νεότεροι δεν..”, φύρνουμαι που τα γέλια. Είναι σαν να παραδέχεται την αποτυχία της δικής τους γενιάς τζιαι να φτύνει ίσια πάνω. Μαντέψτε που θα πέσει το φτύμα.

  6. μαρία.

    Το πρόβλημα στην Κύπρο, αγαήτέ της γενιάς μας, έννεν οι αθρώποι που κατ’εσένα θέλουν το Κυπρικό να παραμέινει πρόβλημα. Είσαι σοβαρός; Σκέφτου ίντα μπου λαλείς. Ποιός άθρωπος που τον εθκιώξαν που έσσω του με τον σιρόττερο τρόπο εν θέλει να πάει πίσω; Το θέμα εν ότι οι αθρώποι εν θέλουν να παν πίσω τζαι να νιώθουν ξένοι στα σπίθκια τους. Τζαι γι’ αυτό τάχα “εν θέλουν να λυθεί..” όπως λαλείς εσύ. Φυσικά όμως υπάρχει τζαι μια άλλη πτυχή την οποία εν μου φαίνεται να έχεις θήξει. “Το πρόβλημα στην Κύπρο, εν οι άνθρωποι που θέλουν το Κυπριακό να παραμένει πρόβλημα.” λαλείς. Να σου πω εγώ που εν το πρόβλημα. Ούλλες οι wanna be called “υπερδυνάμεις” που μια ζωή που τον τζαιρό που ζιέι τούτος ο τόπος εν μες τα πόθκια του τζαι εν τον αφήννουν να πάρει παμό τζαι να πνάσει.. Αγγλία, Αμερική, ΤΟΥΡΚΙΑ. Σήμερα η ώρα 530 το χάραμα επαίξαν οι σειρήνες για 35η φορά.. Εν νομίζω, αφού είσαι της γενιάς μου, να είσουν τζιαμέ την ώρα που εν επάιζαν τζαι απλώς επαίζαν, αλλά επάιζαν με τη συνοδία των βομβαρδιστικών της Τουρτζιάς. Ξέρω..ούτε ‘γω είμουν. Αλλά ξερείς κάτι; Οι Κυπραίοι εν θέλουμε, τζαι πραγματικά βάλλω τζαι τον εαυτό μου μέσα, να λυθεί τούντο πρόβλημα όπως λαλείς, όι γιατί εν μας κόφτει για το Βορρά μας. Οι Κυπραίοι εν θέλουν να λυθεί γιατί τους Τούρκους πκιόν εν τους εμπιστεφκούμαστεν. Ξέρουμε οτι ΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ να τους εμπιστεφτούμε. Οι λαοί έχουν νοοτροπίες που εν τες αλλάσουν εύκολα. Ο άθρωπος τζαι ο νους του εν ξιάννει. Γι’ αυτό έννεν οι άθρωποι της Κύπρου που εν θέλουν λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εν ούλλοι οι άλλοι που έν θέλουν λύση. Ή μάλλον θέλουν λύση με ανταλλάγματα. Τζαι η Τουρκία ξέρει να παίζει, γι’ αυτόν αν δεν αννοίξουν τα μμάθκια τους οι πολιτικοί μας, που μου φαίνετε οτι εν ΘΈΛΟΥΝ να τα αννοίξουν, τζαι όσος κόσμος τζοιμάτε την Κύπρο μας εννα την χάσουμε μια τζαι καλή. Όσο για το “..ότι υπάρχει ένας ξένος δαχτύλιος που θέλει την Κύπρο να παρακμάζει…” απλά εννα σου πω ότι κάμνεις όι απλά τεράστιο, αλλά θανατηφόρο λάθος. Άνοιξε βιβλία που γράφουν για την ιστορία μας που τον τζαιρό της Αγγλοκρατίας, θκιάβασε, να μορφωθεις τζαι ύστρα έλα τζαι ξανασηζήτα το. Εννεν τυχαίο γεγονός που ούλλοι μπλέκουντε μεσ τα πόθκια μας μια ζωή. Τζαι αν θεωρείς πολλά μπανάλ το ότι “η γεωγραφική θέση της Κύπρου…, πετρέλαια, βάσεις κτλ..” λάθος δικό σου. Εν πολλοί που μας θέλουν τζαι τα συμφέροντα των χωρών εν τζιαμέ. Πολλά καλά τούτα που γράφεις, αλλά εν πολλά επιφανιακά. Εν καλές τζαι οι οργανώσεις τζαι τα φεστιβάλ. Εν λάθη δικά τους λαλείς, μα τζίνοι εννα φύουν σε λλία χρονια τζαι εν εμείς που εννα μείνουμε, μόνοι μας. Μόνοι μας τζαι εν θα ξέρουμε ούτε τα μάθκια ας να φκάλουμε. Εν λάθη τους, ναί, αλλά εννα μεν τα κάμουμε τζαι ΄μείς που θέλουν, όι να μας πρσβάλλουν. Δαμέ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που η ΓΕΝΙΆ μας αρνήτε ή εν θέλει να αντιληφθεί. Τζαι επειδή άρεσε μου το πιο πάνω: η «γενία» δεν είναι λέξη, η «γενιά» είναι. Τζαι θέλεις εν θέλεις έσιει ευθύνες. Ευθύνες που εν μπορείς να αποφύγεις. Μεν σίρνεις την ευθήνη αλλόυ, εν σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι ο ίδιος.
    Τζαι εν έσιει σχέση τί αθρώπους έσιει η γενιά μας. Το θέμα εν η διορατικότητα, να μπορείς να κρίνεις πριν πράξεις, κάτι που δυστηχώς λίφκετε μας. Οι λλίοι που είχαμεν τωρά εν γέροι τζαι πολλοί επεθάναν ήδη. Το χρέος τωρά εν πάνω μας τζαι καλά κάμνουμε να το καταλάβουμε πριν τα χάσουμε ούλλα τζαι μείνουμεν στο “η γενιά μας..” ..

    20/07/1974

  7. Να σου απαντήσω αγαπητή Μαρία.
    Κατ’ αρχάς, δαμέ έννεν το “Καλημέρα Ζωή”, μια ημερομηνία κάτω που ενα κόμεντ, εν θα με συγκινήσει ούτε εννα σε κάμει εσένα τζιαι καλά πατριώτισσα τζιαι σκεπτόμενο πολίτη. Τουντά μιξοκλαμουρισμένα, άφηστα για τον Συλλούρη τζιαι τον Ομήρου.
    Φαίνεται είσαι τζιαι εσύ που τους Κυπραίους που αθυμούνται ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα, όποτε έσιει επετείους.
    Τζείνες τες ημέρες, κάθεστε τζιαι σκάφκετε μες τον νού σας, θυμάστε τί σας είπε η δασκάλα σας στο δημοτικό τζιαι επαναλαμβάνετε τα, όπως την χαλασμένη την κασέττα.
    Ως του χρόνου πάλε.
    Επίσης, πραγματικά, εσύ τζιαι οι τζείνοι που μιλούν τζιαι επιχειρηματολογούν με την βάση της λογικής σου, εν πρέπει να έχουν μούτρα να προκαλούν τους υπόλοιπους, να πα να διαβάσουν τζιαι να μορφωθούν. Κόφκω το σίερι μου που την ρίζα, ότι το τελευταίο πράμα που εδίαβασες για το Κυπριακό, ήταν το βιβλίο σου της Τρίτης Λυκείου.
    Να πίαω τα πράματα που την αρκή.
    Θεωρείς ότι στην Κύπρο εν υπάρχει κόσμος που θέλει το Κυπριακό άλυτο;
    Πρέπει τα φάρμακα που σου εβάλαν, να εν πολλά πιο δυνατά που τα άλλα τα αρνία.
    Εν μιλώ για κάτι γιαγίαες που τον Κορμακίτη τζιαι που την Λύση ρε ξεφτέρι.
    Να σου πώ για πολιτικούς που εκτίσαν ολόκληρες καρίερες πας το Κυπριακό;
    Να σου πω για επιχειρηματίες που αν λυθεί το Κυπριακό εννα παττίσουν;
    Να σου πω για στρατιωτικούς τζιαι μόνιμους που εννα μείνουν με θκύο σιείλη καμένα;
    Λύση, κούκλα μου, έννεν τζείνο που εφώναζες στες γιορτούλες του δημοτικού, “Έξω οι Τούρκοι απο την Κύπρο” τζιαι “Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους”. Τούτο εν το παραμύθι που σου ταίζουν τόσα χρόνια για να είσαι φερέφωνο της μαλακίας τους.
    Τούντη λύση ούλλοι θέλουν την. Αλλα εν υπάρχει τέθκοια λύση, επειδή είτε σου αρέσκει είτε όι, στην Κύπρο έσιει 18% Τουρκοκύπριους.
    Τζείνοι που εν θέλουν λύση, την πραγματική λύση που εν ένας συνεναιτικός συνεταιρισμός, εν τα φασιστό-εθνικο-ελληνόψυχα αρχίδια που εδημιουργήσαν το πρόβλημα τζιαι οι απογόνοι τους.
    Οι υπερδυνάμεις που λαλείς, έννεν wannabe υπερδυνάμεις. Εν υπερδυνάμεις που τ’αληθκεια. Κόψε λλίο το MTV.
    Εν είμουν στον πόλεμο όχι.
    Έζησα πολλά παραπάνω πράματα που τον πόλεμο απο όσα νομίζεις. Οι ανθρώποι που επονήσαν, οι αθώοι οι ανθρώποι, θέλουν λύση, θέλουν να τελείωσει τούτη η μαλακία, τζιαι όι να είμαστε με τα όπλα ώς το τέλος του κόσμου.
    Πριν να ειρωνεύκεσε ορθογραφικά λάθη, ενός τόνου, τσίακκαρε τα γραφόμενα σου που εν όπως του δωδεκάχρονου. Μέσα σε μια παράγραφο, καταφέρνεις να αντικρούσεις μόνη σου τζείνα που λαλείς.
    Που την μια λαλείς ότι εν υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο που να μεν θέλει λύση τζιαι που την άλλη λαλείς ότι κανένας μας έν θέλει λύση. Αποφάσισε.
    Οι σειρήνες σήμερα το πρωί, εν ήταν για να σου θυμήσουν ότι πρέπει να εκδικηθείς. Ήταν για να σου θυμήσουν ότι εν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη τζιαι ότι ο πόλεμος μόνο κακό φέρνει.
    Αλλα είσαι πολλά ναρκωμένη για να το καταλάβεις. Εσύ απλά φανατίζεσε τζιαι γεμώνουν τα μάθκια σου με την ιδέα του “πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι”
    Επαναλαμβάνω ότι εν πρέπει να άνοιξες ποττέ σου βιβλίο με την ιστορία της Κύπρου.
    Έννεν δυνατόν να αγνοείς, περιόδους που οι ΤΚ ήταν κλεισμένοι σε θύλακες χωρίς ρεύμα τζιαι νερό, τζιαι οι “πατριώτες” επιένναν με τα μαρτίνια τζιαι εσκοτώναν γυναικόπαιδα. Τζιαι οι δύο πλευρές εκάμαν τες θηριωδίες τους.
    Επίσης έννεν δυνατόν να αγνοείς, ότι την υποδομή του κράτους που έσιεις σήμερα εστήσαν την οι Εγγλέζοι.
    Ούτε πρέπει να άκουσες ποττέ σου, πόσα δισεκατομύρια εσιώνοσαν στην Κύπρο Αμερικάνοι τζιαι Εγγλέζοι τζιαι Ηνωμένα Έθνη, για να ανανύψει το κράτος μετά τον πόλεμο.
    Έμεινες με τες μαλακίες που πασάρει ο Αρχιεπίσκοπος στες επετείους.
    Ότι τάχα, εκάμαμε τα με τα σίερκα μας. Εδουλέψαμε ναι. Αλλα εβάλαν τζίαλλοι το σιερούι τους.
    Εμάθαν σε να μεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα, μόνο τζείνους, τους πολιτικούς που σε ελέγχουν.
    Στην προκειμένη εν εσύ που τζοιμάσε, όχι εμείς. Εν εσύ που εκόλλησες σε μια άλλη εποχή τζιαι εν μπορείς να αντιληφθείς ότι εν ούλλα συμφέροντα, τζιαι ότι τα πιό μεγάλα συμφέροντα έχουν τα τζείνοι που σε βάλλουν να σκέφτεσαι έτσι.
    Έσιεις το θράσος, να με αποκαλείς επιφανειακό τζιαι να ειρωνεύκεσαι ανιδιοτελείς προσπάθειες τζιαι εκδηλώσεις, που εν έχουν κέρδος ούτε ενα σέντ, τζιαι διοργανώνουνται που ανθρώπους που το μόνο που έχουν να προωθήσουν εν οι αξίες τζιαι τα πιστεύω τους;
    Θυμήθου την τελευταία φορά που έκαμες κάτι εσύ για τις αξίες σου τζιαι τα ιδανικά σου. Θυμήθου την τελευταία φορά που έκαμες κάτι εσύ χωρίς κέρδος, επειδή θεωρείς το σωστό.
    Τολμάς να μιλάς για αποφυγή ευθηνών;
    Τις ευθήνες σου αποφεύγεις τες εσύ, που το μόνο που κάμνεις είναι να απαντάς επαναλαμβάνοντας μαλακίες που μαθαίνουν των μωρών στο δημοτικό, χωρίς καν να κάμεις τον κόπο να ψάξεις το λάθος.
    Η ευθήνη μου προς τον τόπο μου είναι να δω πάνω που τους φανατισμούς τζιαι τα συμφέροντα, να δεκτώ τα λάθη μου τζιαι να έβρω τρόπους να προχωρήσω.
    Παέις καλά ρε;
    Μόνη σου λαλείς ότι έσιει 35 χρόνια που παίζει η σειρήνα. 35 χρόνια, εν εκατάλαβες ότι ο τρόπος σκέψης σου εν ηλίθιος τζιαι εν δουλεύκει;
    Για να τελειώνω.
    Όπως εν καθαρό, εν έσιεις στόχους, τζιαι ο τρόπος σκέψης σου έν έσιει συνοχή.
    Ούτε άποψη έσιεις,η άποψη σου εν όσο αναλυτική τζιαι όσο ενδελεχή μπορεί να είναι ένα φυλλάδιο σχολικής γιορτής στο Γυμνάσιο.
    Ο τρόπος που συνδέεις τα πράματα τζιαι που μόνη σου αντικρούεις τες σκέψεις σου, δείχνουν το πόσο συγχησμένη είσαι.
    Όπως είπες τζιαι εσύ, το βάρος εν στην δική μας γενία. Τους γέρους άηστους στην ησυχία τους. Είχαν την ευκαιρία τους τζιαι εκάμαν τα σκατά τζιαι όπως φαίνεται, εκάμαν καλή δουλεία στο να σε μαθαίνουν τζιαι εσένα να τα κάμνεις σκατά.
    Ο λόγος, που εν θωρείς μέλλον στην γενία μας τζιαι που εν αναγνωρίζεις τους πραγματικά υπεύθηνους τζιαι σκεπτόμενους ανθρώπους που υπάρχουν σε τούτη τη γενία, εν επειδή κανένας που τούτους εν θα συναναστραφεί μαζί σου.
    Εσύ εν ανήκεις σε τζείνη την μερίδα.
    Εσύ, είσαι στους υπόλοιπους που αρνούνται να κινηθούν, να σκεφτούν, να ψάξουν, να αντιδράσουν.
    Είσαι σε τζείνους, που μόλις τους πουν κάτι, πάτουν το play μες το νου τους τζιαι επαναλαμβάνουν τα ίδια, τζιαι τα ίδια, τζιαι τα ίδια “Οι Τούρκοι πήραν την Κύπρο”,”Οι Εγγλέζοι εν μας θέλουν να πάμε μπροστά”,”Για ούλλα φταίν οι Αμερικάνοι” κλπ. κλπ.
    Αν τούτο εννεν αποποίηση ευθηνών, εγω πάω πάσο.

  8. μαρία.

    nomizeis oti j na ginei lisi me vasi tis arxes tis “dizonikis dikinotikis omospondias” , to opoio peritto na sou po en touto p esimfonithike pou to 1977, je maxunte pano tou akoma enna ofelesei emas? oi fsk. akrivos epd iparxun simferonta. tr esi monos s to ipes. etsi svr tr. akoma j sta nea lalun to oti “oi tourkoi theloun i tourkia na einai sigoura kai pali eggiitria dinami” . ksipna. oi tourjoi theloun na mas plasaroun to sintagma tou ’60 me tropo kirie. je an nmz oti afu i tourkia thelei nan ksana eggiitria dianami en tha ksanapiame opla jimase polla vathkia. nmzs oti iparxun 18% t/k? hahahaha. mallon esi to telefteo vivlio istorias pou ethkiavases itan jino tis tritis likeiou. ise vathkia gelasmenos. t/k n iparxun pleon. t/k itan oi pappoudes tous. tr oulloi en koulloufoi epoiki pou tin anatolia. makari na ethkiavazes ta vivlia pou ethkiavasa ego je na ishes tus katigites pou eixa. anw epd en tha asxolitho allo je ta pistevo mou protimo na ta ipostirizo face to face (epidi obviously mporo na ta ipostirikso kallitera) je oi na kathume na grafo .. en eimai ego to arni kirie. mallon esi ise arni kapiou akel/edon/proodeftikis ktl..
    na pernas kala.

  9. Κατ’αρχάς γιατί γράφεις όπως τον Πακιστανό που έσιει Πάρκινσον;
    Τι εν το “nmz” τζιαι το “svr tr”.
    Τζείνοι που σου εμάθαν ότι η Κύπρος είναι Ελληνική, εν σου εμάθαν να γράφεις ολοκληρωμένες λέξεις;
    Γενικά οι σκέψεις σου εν ασυνάρτητες, αλήθκεια, πρέπει να κοιταχτείς.
    Λαλείς ότι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία εν θα μας οφελέσει. Πάρακατω όμως, λαλείς ότι πρέπει να ξυπνίσουμε επειδή οι Τούρκοι θέλουν να μας πλασάρουν το σύνταγμα του ’60 (που εννα εθέλαμε πολλά, αλλα που έτσι τύχη).
    Ε, τελικά εσύ τι θέλεις;
    Το ένα ξινίζει σου το άλλο βρωμά σου. Η μάλλον, απλά εν ξέρεις τί θέλεις, εμάθαν σε που μωρό να διαφωνείς με ούλλα, να μεν σου αρέσκει τίποτε απο όσα σου προτείνουν, να απορρίπτεις χωρίς να σκεφτείς.
    Τζιαι σίουρα, κούκλα μου, αφου το λαλεί στα νέα, εν αλήθκεια έννε;
    Ούλλα όσα λαλεί στα νέα, ειδικά του ΑΝΤ1, εν ευαγγέλιο, σωστά;
    Εσύ ή πίννεις κάτι που εν πίννουν οι υπόλοιποι, ή πίννεις όσα πίννουν ούλλοι οι υπόλοιποι, αλλα μαζί.
    Πραγματικά, εν ξέρω αν με νευριάζει ή αν με λυπεί παραπάνω το ότι υπάρχουν τόσο τζοιμισμένοι, τόσο παραπληροφορημένοι τζιαι τόσο αφελείς ανθρώποι σε τούτη τη χώρα.
    Για να είμαι ειλικρινής, είχα τους καθηγητές που είσιες τζιαι εσύ, όπως ούλλοι μας.
    Η διαφορά εν ότι εγω είχα την πνευματική διαύγεια τζιαι την διανοητική ικανότητα να καταλάβω ότι εμαλακίζουνταν τζιαι να μεν παίρνω ότι μου ελαλούσαν σαν όρο απαράβατο.
    Εσένα φαίνεται, εφάν σε τα κινήτα τζιαι το MTV.
    Ακου ποτζεί, “face to face”. Αλλο λλίο εννα μου πείς τζιαι “talk to the hand”.
    Σε συζήτηση, ενώπιος, ενωπίω εν θα άντεχες ούτε δέκα λεπτά κούκλα μου, μεν προκαλείς την τύχη σου, εννεν με τους παρέες σου στο cafe city που συζητάς.
    Όσον αφορά τα κόμματα, εν είμαι σε κανένα.
    Όσοι διαφωνούν τζιαι έχουν άποψη, εν συνεπάγεται ότι εν κουμμουνιστές. Αλήθκεια, ψάξε το, ρώτα τους καθηγητές σου 🙂
    Να μας γράφεις.

  10. μαρία.

    n exo nova gia na pianno mtv.
    n iparxun kommounistes.
    n pao cafe city.
    thkio kinita eixa os tora.
    n pinno tpt:)ute alkool. an endiaferese.
    hmm..eniksero an mou diafevgei otidipote at the moment, i’ll let you know:)

  11. μαρία.

    oooh je pou akrivos ethkiavases oti eipa oti i kypros en elliniki?:)

  12. backbeatlili

    eto afou mallwnnoumen oulli mera metaksin mas re arfe mou, pws tha lisoumen je to kipriako.
    Pantws je egw nomizw oti eshei athrwpous me noun je kritiki skepsi sti kipro. Je egnwrisa kamposous. Distixws oi vlakes fwnazoun pio dinata pou tous ekspinous, perkei sinaksoun ji allous vlakes mazin tous. Dioti ws gnwston amman sou leipsoun ta epixeirimata, fwnazeis. Paretate mas, o monos exthros mas en o nous mas telika je tipote allo.
    E je to allo lipiro en oti jinoi pou exoun ton noun, distixws vriskw pws en jinoi pou en exoun tin eksousia, je jinoi pou exoun ta lliotera simferonta stin eksousia.
    Polemo en ezisame, alla emegalwsame pastin prasini grammi. Ti simainei na pianneis to podilato sou kathe mera je na ftanneis stin akri tou kosmou? Polla lios kosmos to ezise. Emeis eimaste jinoi pou eprepe na exoumen ton prwto logo sto mellon mas. Aiste tes palies genies, egkrizwsan pkion, exasan tes efkairies tous. Emas eprepe na akoun. Je jino pou laloume emeis en oti en theloume ta mwra mas na megalwsoun stin akri tou kosmou. Theloume na kseroun oti o kosmos en oullos dikos tous je moirazountai ton me allous pou o kosmos en oullos dikos tous, en ton kotsianiazoun. An ekathountan oulloi na amfisvitisoun lio ta pramata pou tous laloun oi palies genies- pou mas laloun oti en exoume aksies jiolas zavalle mou- je na doun oti oi malakies tous en enantia sta simferonta mas emas san genia je iper tis pougkas tous, ws twra itan na en limeno to kipriako. Je itan na antinassoumai poji me to poilato na sheroumai ti thalassa xwris na prepei na kamnw je poiri na piennw sto odofragma.
    Signwmi jiolas gia tous agglikous xaraxtires, en eshei tounto ppisi ellinikous.

  13. backbeatlili

    A je kati allon.
    “e an nmz oti afu i tourkia thelei nan ksana eggiitria dianami en tha ksanapiame opla jimase polla vathkia”
    Poios na piasei ta opla? Egw, esi, i o arfos mou i o joshua? Prwton, dioti egw straton en ekama, ontas koroua, en ikserw an ennoeis oti prepei na skotwthei o arfos mou gia na se swsei. Enna vourisei o kosmos na fiei oksa enna katsoume na piame ta opla na pethanoume gia tes megaloidees je to misos allwn. Na arwtisoume kanena kathigiti na doume posoi pou jinous tous patriwtes evourisan na fioun tote to 74. Ennen etsi pou liountai tounta pramata, ta opla den tha sou kamoun tipote. Kallitera na prolavoume to kako. Je o monos tropos na to prolavoume einai na fkoume pou ta kaloupia tou 1900tipote je tes aparxaiwmenes skepseis pou gennikefkoun je valloun oullo ton kosmo se koutoui – “oi tourjoi en mporeis na tous empistefteis, en oulloi epoikoi koulloufoi” dioti je jinoi etsi akrivws skeftountai gia mas. Pemou esi an en alithkeia pou skeftountai. Pou isoun poupote. Egw akoma prospathw na fkalw pou ton nou mou tes prokatalipseis pou mou erizwsan pou mitsia je en polla diskolo. Alla ginetai. Gia arxin enna edkevaza ton Yianni Papadaki, psakse to.
    A je to kkoment oti en iparxoun tourkokiprioi en polla akiro- na sou dwkw kati tilefwna na tous peis “Face to face” oti en iparxoun giati jinoi enomizan pws ipirxan 🙂
    filika panta.

  14. Welcome backbeatlili.
    Έχω τζιαι εγώ ενα φίλο που πάει τζιαι πουκουππίζετε που τους κρεμμους με κάτι mountain bike, οποταν λλίο πολλά καταλαβαίνω την λαχτάρα σου για το ποδήλατο.
    Όπως τζιαι να έσιει.
    Αν εκάθουμουν να σχολιάσω την κάθε άκυρη κουβέντα που μου έγραψε η maria εν θα ετέλειωνα ποττε.
    Κατ’ αρχάς καταλάβεις ότι η κοπελλία τρώει ότι της ταίσουν, μόνο τζιαι μόνο που μιλά για όπλα τζιαι για πόλεμο.
    Αφου η Τουρκία κρούζει να μπεί στην Ε.Ε. τζιαι ήδη έπιασε τζιαι με το παραπάνο τζείνο που ήθελε τόσα χρόνια, εν πελλή να τα ποτινάξει ούλλα για τρείς πιθαμές παραπάνω έδαφος;
    Έσιει κόσμο που πιστεύκει ότι εννα επιτεθεί η Τουρκία σε χώρα μέλος της Ε.Ε. που την στιγμή που τζιαι η ίδια θέλει να γίνει μέλος;
    Φυσικά, αν λυθεί το πρόβλημα, τζιαι αρκέψουν κατι φασιστο-αρνία με τες ΕΟΚΑ Γ τζιαι δεν συμμαζεύεται, τζιαμέ είμαστε άξιοι της τύχης μας.
    Δηλαδή, είπαμεν αρνία, αλλά όι τόσο αρνία..
    Αν γουστάρει η maria να πάρει το ντουφέκι της και τα βουνά, ας πίαει τον δρόμο τζιαι ας πάει.
    Για μένα πατρίδα εν τα βουνά, οι παλλούρες, τα πεύκα του Τροόδους τζιαι οι ρότσες του Μασιερά. Τουτα εν μου εζητήσαν ποττέ να πεθάνω για τζείνα.
    Μόνο οι Εθνοπατέρες το κάμνουν τούτο, τζιαι εγώ εν είμαι διατεθημένος να πεθάνω για έτσι πατρίδες.

  15. μαρια
    μακαρι να γιανεις. τζιαι κανει να διαβαζεις ιστορια, εν σου καμνει καλο.
    τζιαι επισης οι ιστοριες του παππου σου του ΕΟΚΑΒΗΤΑΤΖΗ κατα πασα πιθανοτητα εν ψεματα.

  16. Tired of obtaining low amounts of useless visitors to your site? Well i wish to tell you about a fresh underground tactic that produces myself $900 every day on 100% AUTOPILOT. I possibly could be here all day and going into detail but why dont you just check their site out? There is really a great video that explains everything. So if your seriously interested in making easy cash this is the website for you. Auto Traffic Avalanche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *