Ανοιχτή απάντηση στην Κα. Έλενα Ακρίτα (Τα μπλόγκ επιταγών)

Με αφορμή το άρθρο της Κας. Ακρίτα, σχετικά με τα μπλόγκ, στην εφημερίδα τα νέα. Αποφάσισα να γράψω ένα μικρό σχολιασμό, απαντώντας συνάμα στην Κα. Ακρίτα και τις αναφορές της. Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Αν και σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σχολιάσω τον τρόπο που γράφει η Κα. Ακρίτα, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι για ευθυμογράφημα, το συγκεκριμένο άρθρο, είναι ανούσιο. Αν το «πρώτη μούρη στο καβούρι» και το «μπακλαβάς γωνία» είναι έξυπνο χιούμορ και οι άνθρωποι που το κατέχουν, δικαιούνται να έχουν στήλη σε εφημερίδα και να ονομάζονται και ευθυμογράφοι, τότε έχουμε χάσει πέρα για πέρα την αίσθηση του εύθυμου, ως λαός.

Καταλαβαίνοντας όμως ότι στην Ελλάδα, ότι δηλώσεις είσαι και ότι άμα είσαι διάσημος μπορείς να κατατάξεις τον εαυτό σου σε ότι επάγγελμα θέλεις, δεν παρεξηγώ το γεγονός. Ξέρω ότι, άμα είσαι π.χ. ηθοποιός, μπορείς να γίνεις και δημοσιογράφος, βουλευτής, μοντέλο, τραγουδιστής, εξορκιστής, τσατσα στα Εξάρχεια ακόμα και κουλουράς στο Σύνταγμα. Ότι και να κάνεις, ότι και να πεις, η άποψη σου έχει κύρος και βάρος όταν είσαι διάσημος στην Ελλάδα. Το όνομα πουλά, όχι η συνοχή και η λογική των απόψεων.

Όπως και να έχει, Κα. Ακρίτα μου, μπορώ να σας προτείνω αρκετά μπλόγκ με πραγματικό χιούμορ. Χιούμορ που πηγάζει από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και όχι από μπουκαλάκια με έτοιμες ατάκες που γαργαλάνε. Ίσως εκεί καταλάβετε την βαθύτερη έννοια του μπλόγκινγκ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Θεωρείτε ότι η ουσία των μπλόγκ (και ο μπακλαβάς γωνία όπως λέτε) είναι ο σκοπός κάποιων μίζερων, καταπιεσμένων ανθρώπων να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν και να κατηγορήσουν χωρίς ντοκουμέντα και αποδείξεις, όποιον τους κατεβεί.

Χωρίς να συμφωνώ με την ποιο πάνω άποψη, πες ότι την δέχομαι.

Οι δημοσιογράφοι τι κάνουν;

Το ίδιο ακριβώς πράγμα. Με την διαφορά ότι η άποψη τους έχει βαρύτητα επειδή είναι διάσημοι. Η μικροαστή νοικοκυρά ποιόν θα πιστέψει; Τον Joshoua (που ίσως να μην τον διαβάσει ποτέ) ή τον Χαρδαβέλα, τον Μικρούτσικο, τον Ευαγγελάτο, την Ακρίτα και τον κάθε ένα που κρύβεται πίσω από την επωνυμία του για να προωθήσει τις απόψεις εκείνων που τον πληρώνουν.

Τα μπλόγκ αγαπητή μου, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λένε αλήθεια, από ότι οι εφημερίδες σας.

Πόσο πληρώνεστε για κάθε άρθρο Κα. Ακρίτα μου; Εγώ δεν παίρνω δραχμή! Ούτε και θέλω.

Ότι υπάρχει στο μπλόγκ μου δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός. Είναι η δική μου, προσωπική άποψη. Είτε είναι ηλίθια, είτε είναι συκοφαντική, είτε είναι ψέματα, είτε είναι αλήθεια. Αν δεν την έγραφα στο μπλόγκ μου, θα την έλεγα στην παρέα μου καθώς πίναμε καφέ. Όποιος θέλει την ακούει, όποιος θέλει συμφωνεί, όποιος θέλει σχολιάζει, κανείς όμως δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να την ελέγξει, να την περιορίσει και να την απαγορεύσει. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ (ελπίζω να καταλαβαίνετε την Κυπριακή διάλεκτο).

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των μπλόγκ, είναι απλά άστοχη.

Καταλαβαίνω ότι τα μόνα μπλόγκ που διαβάζετε είναι τα σουξεδίαρικα, εκείνα που συμφωνούν όλοι ότι είναι καλά και «ποιοτικά». Βάζω στοίχημα ότι δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να ψάξετε και να δείτε τι υπάρχει στον πάτο του ποτηριού. Σε μπλόγκ, που δεν τα διαφημίζουν οι εφημερίδες και που ίσως τα διαβάζουν μόλις 20 άτομα την ημέρα.

Το μπλόγκ αγαπητή μου δεν είναι εφημερίδα. Δεν είναι περιοδικό, ούτε τηλεόραση. Δεν κατατάσσετε σε κατηγορίες, ούτε και έχει μέτρα σύγκρισης και μερίδια τηλεθέασης. Δεν πα να διαβάζουν το μπλόγκ μου 10 άτομα την ημέρα! Δεν πα να μην με διαβάζει κανένας! Εγώ θα γράφω επειδή γουστάρω να γράφω. Και όσοι με διαβάζουν, θα το κάνουν επειδή γουστάρουν αυτά που λέω και όχι επειδή είμαι διάσημος ή επειδή, μαζί με το άρθρο μου θα μπουν στην κλήρωση για μια φριτέζα και ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Οι κατηγορίες των μπλόγκ, είναι οι ίδιες με τις κατηγορίες των απόψεων. Αν καταφέρετε ποτέ να κατηγοριοποιήσετε τις απόψεις των ανθρώπων, τότε θα καταφέρετε να κατηγοριοποιήσετε τα μπλόγκ. Επειδή, το κάθε μπλόγκ είναι και η διαφορετική άποψη κάποιου ανθρώπου πίσω του. Δεν υπάρχουν καλούπια, όρια και το σημαντικότερο, συμφέροντα.

Σε προλαβαίνω. Όσα μπλόγκ, δεν είναι έτσι, τότε απλά δεν είναι μπλόγκ. Είναι οι ίδιες μαλακίες που πουλάνε κάθε μέρα στα περίπτερα, απλά με άλλη αμφίεση.

Τις άγνοιες και τις περιρρέουσες ατμόσφαιρες τις δημιουργούν οι δημοσιογράφοι. Η αντίδραση του απλού κοσμάκη που δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει μπλόγκ, είναι αναμενόμενη όταν εσείς δαιμονοποιήτε ένα εργαλείο που είναι αντικειμενικά επικίνδυνο, όσο επικίνδυνες είναι και οι εφημερίδες σας.

Προσπαθείτε να πείσετε ότι, τα κανάλια σας και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης σας, που εμφιαλώνουν την μιζέρια του κόσμου και του την πουλάνε πίσω στην διπλάσια τιμή, είναι πιο αγνά και πιο ειλικρινή από τα μπλόγκ. Που στο κάτω, κάτω, τα μπλόγκ είναι η άποψη του απλού κόσμου και όχι η άποψη του πορτοφολά καναλάρχη ή του ακριβοπληρωμένου παρουσιαστή / δημοσιογράφου.

Μόνο γέλιο μπορεί να μου προκαλέσει η έκφραση του «Sites επικίνδυνα, νοσηρά, χυδαία, sites που πουλάνε κι αγοράζουν ανθρώπινες ζωές».

Πόσους ανθρώπους καταστρέψατε με τις εφημερίδες σας, τα κανάλια σας, τα περιοδικά σας; Πόσες ζωές πουλάτε και αγοράζετε κάθε μέρα με τα κουτσομπολιά σας και τις υπερβολές σας;

Σας προκαλώ Κα. Ακρίτα, ενώπιων όλων (όσοι και αν είναι αυτοί) να μου ετοιμάσετε μια λίστα με τα μπλόγκ που ασχολούνται αποκλειστικά με το τι έφαγε η Βίσση, πότε έκλασε ο Φοίβος, με ποία βγαίνει ο Ρουβάς και ποιος είδε το DVD του Τριανταφυλλόπουλου. Σας προκαλώ επίσης να μου πείτε ποία μπλόγκ ασχολούνται με το να βλάψουν ζωές ανθρώπων, όποιο και αν είναι το κόστος, με σκοπό να κερδοσκοπήσουν.

Την ίδια στιγμή μπορώ να σας ετοιμάσω εγώ μια λίστα με τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις εκπομπές που κάνουν αυτό ακριβώς το οποίο κατηγορείτε. Τα μέσα τα οποία εσείς εξυπηρετείτε Κυρία μου, είναι ποιο διεφθαρμένα και ποιο εμετικά από το χειρότερο μπλόγκ, στον πάτο του διαδικτύου (σύμφωνα με τα λόγια σας).

Μπορώ να κάτσω για ώρες και να σας απαριθμώ, τα κακώς έχοντα των μέσων μαζικής εξημέρωσης. Δεν θα το κάνω όμως, αφού και εσείς η ίδια τα γνωρίζετε, αν και προτιμάτε να τα αγνοείτε, χωρίς να ξέρω (αν και υποψιάζομαι) τους λόγους.

Δεν τίθεται θέμα, ελέγχου τον μπλόγκ Κα. Ακρίτα μου. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να ελέγξετε τις εφημερίδες σας, όχι τα μπλόγκ μας. Στον πόλεμο αυτό κερδίζουμε εμείς. Είτε αρέσει, είτε όχι, πάντα θα υπάρχουν μπλόγκ και μπλόγκερ να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ποινικοποιούνται οι απόψεις; Όχι βέβαια!

Συμφωνούμε στο ότι τα εργαλεία είναι όσο επικίνδυνα όσο οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν. Συγκριτικά, οι άνθρωποι της τηλεόρασης και των εφημερίδων είναι ποίο επικίνδυνοι από τους μπλόγκερ.

Τι αποποινικοποιεί την τηλεόραση και την εφημερίδα; Γιατί ότι λέτε εσείς σημαίνει ότι έχει βάση, είναι αλήθεια και αντιπροσωπεύει σωστές και εμπεριστατωμένες απόψεις;

Απλούστατα (επαναλαμβάνω) το ότι εσάς (τους δημοσιογράφους) σας ξέρει ο κόσμος (με τον ένα τρόπο ή τον άλλο) και εμάς (τους μπλόγκερ) κανένας. Αυτό δεν σας δίνει περισσότερο κύρος από εμάς.

Το θέμα αυτό θα εξαφανιστεί όταν το εξαντλήσετε και δεν μπορείτε να βγάλετε άλλα λεφτά από πάνω του. Σίγουρα σε κάποια φάση, θα βρείτε κάτι άλλο να ασχολείστε και θα μας αφήσετε στην ησυχία μας.

Μέχρι τότε, σας συστήνω να κρατήσετε τους χαμηλούς τόνους, όχι μόνο εσείς αλλά και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι. Όποιος μένει σε γυάλινο σπίτι, δεν ρίχνει πέτρες.

Σας χαιρετώ από την Κύπρο.

Σημείωση 16/03/08: Η Κυρία Ακρίτα έχει απαντήσει στο άρθρο μου. Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση της εδώ.

9 comments

 1. Μα το θεό ρε Joshua, θα ήθελα να καθόμουνα σε μια γωνιά να βλέπω τη μούρη της κυρίας την ώρα που θα το διαβάζει (είμαι σίγουρος ότι θα το διαβάσει). Η αλαζονεία μερικών δεν έχει όρια. Το κάθε καλόπαιδιο που εξυπηρετεί τους βαρώνους της ενημέρωσης μπορεί να γίνεται ειδήμονας επί παντώς επιστητού. Ακους παιδαρέλια να σχολιάζουν με ύφος ειδήμονα τα πιο απίθανα θέματα χωρίς ιχνος συναίσθησης της ασχετοσύνης τους.

  Αστους ρε Joshua, εμείς το χαβά μας. Τη κατάθεση ψυχής δεν μπορούν να την κάνουν αυτοί.Τη ψυχή τους την έχουν δοσμένη στο αφεντικό. Γι’ αυτό σκάνε.

 2. stalamatia

  Γιατί δεν βάζουν την εν λόγω κυρία να ξεχωρίσει ποια μπλογκ να μείνουν και ποια να φύγουν :O

 3. “O Joshua εν κολλά ούτε κωλώνει. Ο Joshoua εν ποιο αληθινός τζιαι ποιο ίσιος. Εν κρύφει μες τα πετσιά του τζιαι ούτε φοάτε την γνώμη των άλλων. Αννοίει το στόμα του, τζιαι κλείει τα μάθκια του. Τον Joshoua εν τον πλερώνει κανένας για να μιλήσει, ούτε έσιη συμφέροντα που κανένα πολιτικό ή μεγαλο-επιχειρηματία. Τζιαι γιαυτό, ο Joshoua εν ο μόνος υπεύθυνος για τα πράματα που λαλεί”

  Tin Eleni?

  pantws apo gineka pou exei patera ton Louki Akrita kai i idia asxoleitai me tin texni ( prosarmozontas tin vevea stous tileoptikous nomous tis agoras kai tis zitisis) tha perimena kati perissotero sto thema twn dinatotitwn pou parexei ston anthropo i anwnimia kai i defteri enallaktiki prosopikotita pou parexoun ta bloggs. Ta bloggs einai roloi kai senaria vgalmena apo ti zoi, pou mithopoioun tin pragmatikotita kathistwntas ws protagonisti ton idio mas ton eafto ton opoio toso methothevmena mazopoioun ta MME. I eleftheri ekfrasi kai i dinatotita na oriseis o idios to pprofil sou, alla kai i dinatotita o kathenas na se krinei kai na pei ti gnomi tou kathista ton kathena ena mikro, filelefthero vasileio, mia nisida AMESIS dimokratias.

  Eimai polla kali ennen?

 4. κυρία ακρίτα, άλλο είναι να πληρώνεσαι για να “χαϊδέψεις” τα αφεντικά σου, και άλλο να εκφράζεις ελεύθερα τη γνώμη σου χωρίς ανταλλάγματα.
  άλλο είναι να γράφεις στα “Νέα” και άλλο να γράφεις στο “ότιδήποτε.blogspot.com”.
  είναι κρίμα που επικρατεί τόση παραπληροφόρηση στον τύπο και ακούγονται περισσότερο οι απόψεις των ασχέτων

 5. @lexi_penitas
  Εννα το διαβάσει ρε φίλε, έστειλα της τζιαι email τζιαι έδωκα της το link.Εν απάντησε ακόμα τζιαι το πιό πιθανό εν θα απαντήσει ποττέ,αλλα πάλε επερίμενα ότι εννα το αγνοήσει.
  Βασικά τούτοι οι ανθρώποι,προτιμούν να προκαλούν εντυπώσεις τζιαμέ που τους θωρούν ούλλοι,μες τα περιοδικά,στες τηλεοράσεις,στες εφημερίδες.Δαμέ ποιός εννα την δεί;
  Γιατί να προσπαθήσει να εξηγηθεί στο πρόσωπο 10-20 μπλόγγερ που στο κάτω,κάτω ποιός τους ξέρει ή ποιός εννα ασχοληθεί μαζί τους.
  Αλλα για ακόμα μια φορά,αποδειχτηκε ότι εμείς κάμνουμε το χωρίς να μας κόφτει ποιός ή πόσοι εννα το διαβάσουν.
  Εγώ έγραψα τα,έφκαλα τα που μέσα μου τζιαι άφηκα τα στο μπλόγκ μου ελεύθερα για ούλλους.
  Τζίνη ούτε καν να σχολιάσει χωρίς λίρες εν εκαταδέχτηκε..

 6. @ lexi_penitas:
  Είναι σίγουρο ότι θα τα διαβάσει. Είναι μεγάλος χρήστης του διαδικτύου, σε σημείο εθισμού. Και χάρηκα πολύ όταν αρκετοί από τους blogger (μαζί μ’ αυτούς κι εγώ, άσχετα αν μπορώ να λέγομαι “blogger” ή όχι) εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τα 2 απαράδεκτα άρθρα της κας Ακρίτα. Γιατί, ήταν υπερβολικά, ήταν κακόβουλα, ήταν… σεχδόν αισχρά.

 7. Έχεις απόλυτο δίκιο. Μετά από πολλά που ακούω να λένε διάφοροι, κάνω μια μικρή ελαχιστοποίηση μπλόγγινγκ, και λόγω προβλημάτων, αλλά και για να δω τι γίνεται έξω από την γειτονιά μου, η οποία είναι καταπληκτική μπορώ να πω.
  Καλημέρα

 8. Αποστόλης

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΛΠ. ΙΔΕΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ… ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ.

 9. Διαβασα το σχολιο του Κου Κυριακου και το βρικα ευστοχο ως προς την συγκεκριμενη ”Κυρια””
  που να δειτε ομως το αισχρο facebbok της οπου ολα τα αποχαυνωμενα παρακολουθουν ενα χαζοσηριαλ της Ακριτα,με τι αισχρα λογια σου απαντουν οταν σχολιασεις το ηλιθια σηριαλ
  οχετος βρωμα δυσωδια παιδακια μαστουρωμενα βριζουν ασυστολα και το κακο ειναι οτι η ””’σκεψη”” τους δεν εχει ειρμο,ανηκουν στην χαμενη-καμενη νεολαια
  …και η Κα Ακριτα να τους κανακευει ( και καλα κανει γιατι αν χασειτο ηλιθιο κοινο της μειωνονται και τα πολλα χρηματα που βγαζει απο τους κρετινους που βλεπουν αυτου του ειδους την τηλεοραση
  Οσο για τα χρονογραφηματατης ειναι ολα αντιγραφες ”’κακες”απο τον μεγαλο Τσιφορο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *